ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

RE:RITE

Festival

TOUCHING ON DAILY RITUALS

Cyclische tijden

Een theaterseizoen heeft doorgaans weinig te maken met de jaargetijden. Niet zo dit Kaaitheaterseizoen: we laten ons meevoeren op een cyclische tijd, van het ene seizoen naar het andere. We openen – beginnen opnieuw – bij de zonsopgang van 21/09, wanneer de spirituele Brusselse stadsgemeenschap The Monastery in de Kaaistudio’s neerstrijkt. Aan het begin van de winter, rond 21/12, nodigen we kunstenaars uit die zich verdiepen in slaap, die tijd waarin we even niet productief hoeven te zijn. De lente vangt aan met een hedendaagse dansante variant van Le Sacre du printemps. We begeven ons ook naar een zwembad in de Marollen voor een persoonlijke sessie in La Piscine, rond het (her)ontdekken van ons lichaam, dat zoveel meer is dan ratio. Bij het begin van de zomer maken we de stap van individuele naar collectieve verandering met Lucinda Ra’s Grondwerk.  

Transformatie

We nemen de tijd om terug te keren naar één van de oorsprongen van het theater: het ritueel. We gaan terug naar wat dat ritueel oorspronkelijk betekende – een tijdelijke transformatie in het theater of een permanente transformatie in de ‘rites de passage’ of overgangsrituelen – en gaan voorbij aan wat het veelal geworden is: een aantal gecodeerde handelingen, of vormelijke resten zonder betekenis. Want zeker in de Westerse samenleving hebben traditionele rituelen aan kracht ingeboet. Toch is de behoefte aan geritualiseerde momenten groot, zeker aan degenen die voorbij gaan aan de sacrale, vaak aan slechts één geloof verbonden riten.

7 overgangsmomenten

Maar wat kunnen die nieuwe rituelen zijn in deze ‘vloeibare tijden’ waar alles vluchtiger en van kortere duur is? In onze grotendeels geseculariseerde en pluralistische maatschappij lijkt het grote ritueel plaats te maken voor het kleine, het concrete, het authentieke, het alledaagse. We reiken dit seizoen tools aan en schrijven scores voor nieuwe, hedendaagse rituelen. We grijpen hiervoor terug naar zeven grote én kleine overgangsmomenten: van wakker zijn naar slapen, van afstand naar nabijheid, van leven naar dood, van West naar Oost, van individueel naar collectief, van gezond naar ziek, van het ene seizoen naar het andere.

RE:RITE is een reeks van rituelen, voorstellingen, lezingen, debatten en workshops, die als rode draad doorheen dit seizoen loopt.

bekijk hier alle video's

Programmed in RE:RITE:

Events