ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Our Daily Death - Opening Night

presented by Kaaitheater, Topaz/In/Finity & Barbara Raes

Our Daily Death
25.10.2017

« Qui apprendroit les hommes à mourir, leur apprendroit à vivre. »
Montaigne

In onze hedendaagse Westerse cultuur wordt dood en sterven doorgaans bekeken vanuit angst en ontkenning. Tijdens Our Daily Death keren we de medaille om. We nodigen kunstenaars en wetenschappers uit die de dood beschouwen als deel van ons dagelijkse leven. Waardoor dat leven intenser wordt. Rouwen bekijken we niet als een beweging van loslaten, maar als anders vasthouden – in onze innerlijke wereld. Hoe kunnen we de symbolen en rituelen verbonden aan rouw herdenken, zodat ze meer in het leven staan? Zodat in de toekomst deze thema’s niet enkel aan bod komen in de periode in aanloop naar Allerheiligen en Allerzielen, maar elke dag?

PROGRAMMA

Barbara Raes & Katleen Van Langendonck
DISCUSSION Beyond the Spoken

Onze samenleving is al enkele decennia gederitualiseerd. In het overgangsritueel bij de dood toont die crisis zich het scherpst: we hebben en krijgen geen tijd om te rouwen en missen de tools om het rouwproces vorm te geven. Dat vandaag zoveel mensen uiteindelijk crashen komt vaak door de onverwerkte, niet-erkende ‘kleine begrafenissen’ van het leven. Zorgt het co-creëren van nieuwe rituelen voor meer sociale cohesie in deze geïndividualiseerde, seculiere maatschappij? Barbara Raes gaat in gesprek met Katleen Van Langendonck (artistieke directie Kaaitheater) over de grote nood aan nieuwe rituelen in een samenleving in transitie.

• Barbara Raes onderzoekt de ontwikkeling van nieuwe ruimtes voor afscheidsrituelen bij het KASK. Met haar organisatie Beyond the Spoken landt ze van oktober tot januari in de Europalia-expo Ancestors and Rituals in Bozar (over de Indonesische cultus van voorouders). Wat is de betekenis van rituelen vandaag?


Valentine Kempynck
LECTURE PERFORMANCE Banksje/Little Bench  

Twee bakstenen, een ladder en cement: dat zijn de basisingrediënten van een Banksje. Om daken beter bestand te maken tegen storm en wind – en als herinnering aan overleden familieleden – plaatste men aan de Frans-Vlaamse grens bakstenen in de nokpan. Kunstenares Valentine Kempynck wil deze traditie in ere herstellen en er een nieuwe invulling aan geven – één waarin traditie, handeling en zingeving rond de dood samenkomen. Nu geeft ze een lezing, in de zomer (21/06) kun je samen met haar een Banksje maken.


Jorge León
LECTURE Still Standing: on a piece in progress

Een internationale beweging van filosofen en wetenschappers stelt dat de dood een ziekte is die we o.a. met technologie kunnen overwinnen. Welke implicaties heeft deze utopie van het transhumanisme voor onze samenleving, ons denken, en kunst? Als elk deel van een menselijk lichaam kan (en zal) vervangen worden, wat is dan nog zijn waarde? Met een installatie die het midden houdt tussen tentoonstelling en performance, bevragen Jorge León en gasten van TOPAZ percepties van eigenheid, zingeving, gemeenschapsgevoel, kunstbeleving, dood en leven – en de grens ertussen.

• Cineast Jorge León presenteerde in het Kaaitheater al de film Before We Go, ook in samenwerking met TOPAZ.


Jorge León     
WORKSHOP Forever Kids (6-8 jaar)

Samen met de kinderen exploreert Jorge León speelse invalshoeken tot het thema onsterfelijkheid. > Reserveer

DUUR: 120 min.
TALEN: Engels