ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Walk Into Nothingness

ritueel
#ComeTogether
#sensations
Our Daily Death
25—27.10.2017

Wat gebeurt er als je je inbeeldt dat de wereld ook zonder jou voortdendert?
Hoe ervaar je de stad, de auto’s, de passanten, de winkels en groeiende bomen, als je zelf steeds stiller wordt?

De laatste wandeling

In boeddhistische kloosters leert men via meditatie het leven te beschouwen vanuit de eigen sterfelijkheid. Robert Steijn heeft deze meditatieoefening tot een ritueel gemaakt. Samen wandel je de stad in, alsof het de laatste keer is dat je die wandeling maakt. Daarna volgt een mentaal afscheid van het lichaam, zonder je verder emotioneel te identificeren met de tijdelijkheid van het bestaan. Het ritueel werkt volgens een precies uitgevoerd protocol van handelingen. Het resultaat is non-dramatisch, rustgevend en meditatief. Een tweede inspiratiebron is de gevederde slang Quetzalcoatl. Robert Steijn onderzoekt de cultus van deze Azteekse god al enkele jaren in Mexico-City.

• Choreograaf en performer Robert Steijn creëert sinds vijf jaar intieme choreografische duetten, o.a. samen met Ricardo Rubio en Angela Schubot. Hij stond eerder in het Kaaiheater als maker bij Frans Poelstra, en als performer bij Maria Hassabi. Als medeorganisator van het kunstenaarstreffen facing the smell of death onderzoekt hij hoe kunst zich kan verhouden tot het aanhoudende geweld in de Mexicaanse samenleving.

DUUR: 150 min.
TALEN: Nederlands Engels

> iedereen kan aan het ritueel deelnemen
> meditatie-ervaring is niet vereist
> wel goede schoenen

Our Daily Death

In onze Westerse cultuur wordt dood en sterven doorgaans bekeken vanuit angst en ontkenning. Tijdens Our Daily Death keren we de medaille om. We nodigen kunstenaars en wetenschappers uit die de dood beschouwen als deel van ons dagelijkse leven. Hoe kunnen we de symbolen en rituelen verbonden aan rouw herdenken, zodat ze meer in het leven staan? Zodat in de toekomst deze thema’s niet enkel aan bod komen in de periode in aanloop naar Allerheiligen en Allerzielen, maar elke dag?

Presented by
Kaaitheater yyoga