ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Parasomnia - Late Night

expo
talk
WE:SLEEP
21—21.12.2017

18:00 → 00:00 
Late night opening Parasomnia

19:00
Artist talk with Patrícia Portela

20:00 → ... 
Sleeping Supper - food by chef Annick Gernaey

 

Wat betekent het om je over te geven aan slaap, in een samenleving die dat als een onvermijdelijke ziekte beschouwt? Patrícia Portela nodigt je uit in een installatie van vier kamers, die je één voor één doorloopt. Een reeks schilderijen trekt voorbij, beelden vloeien haast onopgemerkt in elkaar over. Tijdens het beluisteren van 1.001 verhalen word je tot slaap – of net tot waken – verleid.

Portela vertrok van het onafgewerkte essay Over het slapen, het waken en de afwezigheid van dromen (1890) van Acácio Nobre, en van zijn reflecties over het onderzoek van twee 19e-eeuwse neuroanatomisten naar de slaap van vogels. Parasomnia wil de ‘productie van melatonine’ stimuleren, net als de ‘gepaste slaapverwekkende nevelen voor de inductie van een regeneratieve slaap en helderheid van dromen’.

• Patrícia Portela is schrijfster en theatermaakster van o.a. The Private Collection of Acácio Nobre, dat ze toonde tijdens Performatik11.

“We moeten terug leren om elkaar en onszelf tijd te schenken om te dromen” -  Patricia Portela in De Morgen

concept, text & space Patrícia Portela | moving image post-production irmãlucia visual effects | soundscape Christoph de Boeck | voices Célia Fechas & guests | violin player Elisabeth Drouwé | food & beverages foodlovers companie/Annick Gernaey | jewelry Alda Salavisa | design benches João Gonçalves | execution benches Leonel & Bicho

TALEN: Engels
WE:SLEEP

Is slaap de beste meditatie, zoals de dalai lama zegt? Aan het einde van het jaar, rond de langste nacht op 21/12, brengen we kunstenaars en denkers samen rond het thema slaap. David Weber-Krebs en Patrícia Portela onderzoeken het krachtige potentieel van slaap-tijd – in een tijd waarin we net zo goed 24 uur wakker kunnen zijn. Nathalie Pattyn geeft een uiteenzetting over het effect van licht op slaap. The Monastery strijkt voor een tweede dag neer in de Kaaistudio’s met rituelen die aan de wintertijd zijn aangepast. En Valentine Kempynck vraagt zich af wat een winterslaap kan beteken voor ons, vandaag.