How to Live and Work Now? In the Arts and Beyond.
Deze tijden vragen om iets nieuws: om een radicale omslag. Daarom schrapt Kaaitheater het geplande live programma tot 16 april. We nemen de vrijgekomen tijd om stil te staan bij wat we doen, hoe we dat doen, en hoe het anders kan.
Een open platform. Samen en van elkaar leren
Deze tijden vragen om iets nieuws: om een radicale omslag.
Daarom schrapt Kaaitheater het geplande live programma tot 16 april. De cyclus van aankondigen, wachten, afgelasten en terugbetalen is niet langer houdbaar. Niet voor de kunstenaars, niet voor het team, niet voor jou: het publiek. We ondersteunen het standpunt van SOTA (State of the Arts), dat de Vlaamse overheid aanspoort tot flexibelere maatregelen en de mogelijkheid tot proefprojecten rond duurzame artistieke formats en werkmodellen.
Wat dan wel? We nemen de vrijgekomen tijd om stil te staan bij wat we doen, hoe we dat doen, en hoe het anders kan. Als we alternatieve modellen willen ontwikkelen voor leven en werken, is er ook tijd, ruimte, geld en energie nodig. Daarom transformeren we van een theater in een platform. We duiken al denkend, sprekend, en werkend de diepte van het onderzoek in, én zoeken naar kansen om zo veel mogelijk te blijven delen.
Het platform heeft een aanbod voor alle betrokkenen van onze werking:
voor het publiek: online programma. Je krijgt tijdens deze periode een beperkt online programma voorgeschoteld, zoals Zoom-workshops, thematische lezingenreeksen, interviews, en een verhalende podcast. Wie weet horen hier ook last-minute aangekondigde voorstellingen bij: online óf in de zaal. Bij gunstige parameters blijft die mogelijkheid bestaan.
voor kunstenaars en collega's: werkgroepen.Tijdens deze periode overkoepelen grote maatschappelijke vraagstukken (over solidariteit, basisinkomen, productiviteit…) vele discussies binnen de kunstensector. Wat met fair practice, internationale samenwerkingen, en het beschikbaar stellen van gebouwen tijdens een crisis? Kunstenaars, het Kaai-team en collega’s in het veld nemen de tijd om scherp te stellen op dit soort vraagstukken.
voor kunstenaars: residenties. Een enthousiaste groep artiesten gaat aan het experimenteren in onze zalen en repetitieruimtes of elders. Ze zullen er broeden op andere manieren van werken en leven: hoe kun je een kunstpraktijk ontwikkelen in tijden zonder live publiek? Output moet niet, mag wel! We staan open voor alle formats: een heel lange residentie, een publicatieresidentie, een residentie op specifieke locaties… Op het einde van de platformperiode organiseren we interviews. Zo blijf je op de hoogte van de resultaten en nieuwe inzichten.
Hou onze kanalen in de gaten, en ontdek hoe dit traject zich de komende maanden ontplooit.