ma di wo do vr za zo
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
 
 
 
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Better Practices for Safe(r) Spaces

online
02—23.06.2021

Samen met Kunstenpunt delen we trots de resultaten van Olave Nduwanje's onderzoeksresidentie Better Practices for Safe(r) Spaces. De afgelopen maanden voerde Olave Nduwanje – liefdevol ondersteund door de Rotterdamse queer activist, organisator en spirituele adviseur Non Sense – diepgaande gesprekken met organisatoren van safe(r) spaces in en buiten Brussel. Deze gesprekken leidden tot een reeks podcastafleveringen. Luister naar de ambities, kwetsbaarheden, expertise en belichaamde ervaringen van deze safe(r) space-organisatoren: Jacopo Buccino en Sirah Foighel Brutmann (Engagement Arts), Xandra Koster en Sita Mohabir (Feminists Against Ableism), Jenebah Kamara (Jabari), Claire Gilder en Marnie Slater (Mothers & Daughters) en Aida Yancy (Equal City Brussels).

 

 

#1
In deze eerste episode praat Olave met Sirah Foighel Brutmann en Jacopo Buccini van Engagement over safer spaces: veilige(re) ruimtes voor mensen actief in de kunsten die te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag. Hoe gaan we daarover in gesprek zonder bijkomende emotionele schade? Welke stappen kunnen organisaties zetten om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en wanneer het zich toch voordoet, er correct en liefst helend mee om te gaan?
Engagement ontstond in de nasleep van Me Too, als beweging om de stem van slachtoffers en getuigen van grensoverschrijdend gedrag in de kunstwereld hoorbaar te maken: door casussen anoniem te publiceren op de sociale media, door vertrouwelijk gesprek te organiseren en door collectief standpunten in te nemen. Engagement is verder ontwikkeld en gegroeid met steun van o.a. Kunstenpunt, naar aanleiding van de open call D.I.T. (Do It Together) in 2018.
Sirah was van in het begin betrokken en Jacopo sloot na verloop van tijd ook aan. Jacopo benadrukt dat hij niet voor Engagement wil spreken maar uit eigen naam.
> lees de transcriptie van dit gesprek

 

#2

In deze tweede episode praat Olave met Jenebah Kamara. In 2019 startte zij met Jabari, met als doel om een safer space te creëren voor queer jongeren van kleur. Belangrijke les die ze onderweg leerde is dat het creëren van safer spaces tijd kost. Jongeren van kleur hebben vaak andere noden dan hun witte leeftijdsgenoten, en dat vergt een andere aanpak. Niet alleen de doelgroep die ze probeerde bereiken, maar ook Jenebah zelf had nood aan een veilige werkplek. Nu weet ze ook hoe die eruit zou kunnen zien.
> lees de transcriptie van dit gesprek

 

#3

In de derde aflevering praat Olave met Aïda Yancy, activist en denker die een toolbox ontwikkelde voor organisaties die ondersteunen bij seksueel en gendergebaseerd geweld. Een safer space betekent niet per se dat het er comfortabel moet zijn. Wel dat je er mag komen met alle delen van je identiteit en dat je geaccepteerd wordt om wie je bent.
> lees de transcriptie van dit gesprek

 

#4

In deze vierde episode praat Olave Nduwanje met Claire Gilder en Marnie Slater over safer spaces, met als case Mothers & Daughters. Dat is een bar die twee maanden per jaar open is, specifiek voor lesbische en trans personen. De podcast vertelt over beslissingen en vergissingen tijdens de transitie van een pop-up bar naar een safer space voor queers en feministen.
> lees de transcriptie van dit gesprek


an initiative by Kaaitheater | supported by Kunstenpunt | visual by Sadrie Alves | in the context of How to Live and Work Today

TALEN: Engels