Lun Mar Mer Jeu Ven Sam Dim
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Re:Move

Festival

Re:Move, het dansrepertoire opnieuw bekeken

Dans is een bij uitstek vluchtige, want moeilijk te noteren kunstvorm. In Re:Move presenteren we artiesten die de overdracht of de reconstructie van dans tot het onderwerp van hun voorstelling maken. Dit festival wil ook een hommage zijn aan de afgelopen zomer overleden Pina Bausch en Merce Cunningham.

We tonen werk van choreografen die sleutelmomenten uit de twintigste-eeuwse dansgeschiedenis herinterpreteren: van de Sacre du Printemps uit 1913 (Xavier Le Roy), via een cyclus van Mary Wigman uit 1929 (Fabián Barba) tot de postmoderne dans van grootmeester Merce Cunningham (Boris Charmatz). Het trio Steijn, Poelstra en Siewert - samen United Sorry - bekijkt de vrouwelijkste aller kunstvormen vanuit een mannelijke invalshoek, met de focus op vrouwelijke pioniers als Martha Graham en Trisha Brown. Rachel Krische bewerkt een solo van de Amerikaanse choreografe Deborah Hay. Jérôme Bel laat danser Lutz Förster terugblikken op zijn carrière bij Pina Bausch.

Ook het doorgeven van het eigen materiaal is onderwerp van voorstellingen. deufert+plischke vragen de Amerikaanse DD Dorvillier om hun werk te herformuleren. Vincent Dunoyer kruipt in de rol van choreograaf om vijf dansers rollen aan te leren die hij eerder zelf uitvoerde. Jonathan Burrows werkt verder op de notie van het ‘vertalen’, een geliefkoosd thema in zijn werk.

Steeds weer wordt vertrokken vanuit het hier en nu, vanuit de eigen werkmethode, eerder dan een ‘historische’ reconstructie op te voeren.

Naast al dat moois kan je – geheel gratis – een groot aantal dansvideo’s bekijken en om het festival feestelijk te besluiten kan je, onder de deskundige leiding van Maria Clara Villa Lobos, in een fluks tempo de twintigste-eeuwse dans zelf dansen. Doen!

Re:Move, een festival van het Kaaitheater, i.s.m. de Beursschouwburg