Robert Steijn [AT/NL]

Walk Into Nothingness

Walk Into Nothingness
Walk Into Nothingness

25.10 – 27.10.2017

Wat gebeurt er als je je inbeeldt dat de wereld ook zonder jou voortdendert?
Hoe ervaar je de stad, de auto’s, de passanten, de winkels en groeiende bomen, als je zelf steeds stiller wordt?

De laatste wandeling

In boeddhistische kloosters leert men via meditatie het leven te beschouwen vanuit de eigen sterfelijkheid. Robert Steijn heeft deze meditatieoefening tot een ritueel gemaakt. Samen wandel je de stad in, alsof het de laatste keer is dat je die wandeling maakt. Daarna volgt een mentaal afscheid van het lichaam, zonder je verder emotioneel te identificeren met de tijdelijkheid van het bestaan. Het ritueel werkt volgens een precies uitgevoerd protocol van handelingen. Het resultaat is non-dramatisch, rustgevend en meditatief. Een tweede inspiratiebron is de gevederde slang Quetzalcoatl. Robert Steijn onderzoekt de cultus van deze Azteekse god al enkele jaren in Mexico-City.

• Choreograaf en performer Robert Steijn creëert sinds vijf jaar intieme choreografische duetten, o.a. samen met Ricardo Rubio en Angela Schubot. Hij stond eerder in het Kaaiheater als maker bij Frans Poelstra, en als performer bij Maria Hassabi. Als medeorganisator van het kunstenaarstreffen facing the smell of death onderzoekt hij hoe kunst zich kan verhouden tot het aanhoudende geweld in de Mexicaanse samenleving.

There's more

Our Daily Death - Opening Night

Our Daily Death  - Opening Night
Our Daily Death  - Opening Night
Kaaistudio's
wo 25.10.17

In onze Westerse cultuur wordt dood en sterven doorgaans bekeken vanuit angst en ontkenning. Tijdens Our Daily Death keren we de medaille om. We nodigen kunstenaars en wetenschappers uit die de dood beschouwen als deel van ons dagelijkse leven.

IN/FINITY

IN/FINITY
IN/FINITY
Kaaistudio's
do 26.10.17

Het Kaaitheater zet mee de schouders onder het driejarig artistiek-participatief project IN/FINITY van TOPAZ, waarbij kunstenaars en de gasten/patiënten van het centrum in dialoog treden rond het thema (on)eindigheid.

Claire Croizé & Etienne Guilloteau

Mer-

dans muziek

Mer-
Mer-
Kaaitheater
vr 27.10.17

Vijf dansers en vijf muzikanten brengen een meerstemmig stuk over dood en afscheid. Toch blijft er ruimte voor lichtheid. Want van bij je geboorte zet het sterven zich in als een continue beweging: het leven in vrije val. Net door die dood te erkennen, willen Croizé en Guilloteau dat leven voluit vieren.

Thomas Quartier

Performing Death. Rituals and Spirituality of Human Finitude

talk

Performing Death. Rituals and Spirituality of Human Finitude
Performing Death. Rituals and Spirituality of Human Finitude
Kaaitheater
vr 27.10.17

Hoe kunnen we omgaan met eindigheid? Door met de dood te leven. Hoe kan dat? Door die dood te belichamen. Tijdens deze lezing legt Thomas Quartier – benedictijnse monnik en professor Liturgische en Monastieke Spiritualiteit aan KU Leuven – een ritualistische link tussen leven en dood, met behulp van muziek, belichaming en transcendentie.