ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Spoken World 09

Festival

1989-2009, een gigantische ‘versnelling’ in de wereldgeschiedenis

Na veertig jaar Koude Oorlog kantelde de wereld in 1989. Op een jaar tijd verdwenen alle communistische staten van Centraal- en Oost-Europa en tot slot ook de Sovjetunie zelf. Hét symboolmoment was natuurlijk de val van de Berlijnse Muur. Maar 1989 was veel meer dan het optrekken van het IJzeren Gordijn. Het was overal in de wereld een scharnierjaar: het bloedbad op het Tienanmenplein in Beijing, de dood van Khomeini in Iran, de terugtrekking van de Russische troepen uit Afghanistan (met een enorme impact op de hele Centraal-Aziatische regio), de triomf van het neoliberalisme en het begin van het einde van de apartheid in Zuid-Afrika…

De verwachtingen na al deze gebeurtenissen waren wereldwijd hoog gespannen. Bush sr. kondigde begin 1990 een Nieuwe Wereldorde aan. Maar wereldorde en wereldwanorde liggen dichter bij elkaar dan iemand in 1989 kon vermoeden.

Het Kaaitheater laat in zijn tweede editie van Spoken World artiesten, schrijvers en opiniemakers aan het woord over deze gigantische ‘versnelling’ in de wereldgeschiedenis die de twee decennia tussen 1989 en 2009 kenmerkte en over de wereld die eruit ontstond.

Spoken World Tickets: prijzen van 20 jaar geleden!
  • video, debatten, speech acts & party: gratis!
  • voorstellingen: slechts € 7,5 (behalve Belarus Free Theatre & Brussels Brecht-Eisler Koor: € 15/12).

Spoken Dinners: Tijdens Spoken World maakt de chef van het Kaaicafé speciale festivalschotels klaar, geïnspireerd op de landen van herkomst van de artiesten. In de Kaaistudio’s serveren we kleine, hartige snacks, enkel op de dagen dat er festivalvoorstellingen zijn.

Speech Acts: Kunstenaars en schrijvers spreken zich kort maar krachtig uit. Op uitnodiging van het Kaaitheater, geven ze hun hoogstpersoonlijke kijk op 1989 en aanverwante thema’s. Gratis.

Spoken World Bookshop: Boekhandel De Groene Waterman (Antwerpen) biedt tijdens Spoken World een fijne selectie van boeken aan die inspelen op de thema’s van het festival. In het Kaaitheater.

Het affichebeeld van Spoken World werd ontworpen door de Spaanse kunstenares Alicia Framis (1967). In haar performances en haar beeldend werk behandelt zij sociale en politieke thema’s. Framis woont en werkt in Shangai.


A Kaaitheater festival, in association with Vlaams-Nederlands Huis deBuren (Brussels) | thanks to Argos (Brussels), MO*magazine (Brussels) and Theatre in Motion (Beijing) | special thanks to De Morgen & Brussels Hoofdstedelijk Gewest/Région de Bruxelles-Capitale 

Programmed in Spoken World 09:

Events