ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
 
 
14
 
15
 
16
 
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Videoparcours

expo
film

VIDEOPARCOURS
Open van
3 tot 11 oktober, van 12 tot 22u in het Kaaitheater

Liu Wei (CN) - Wangque De Yitian (A Day to Remember)
13' | Chinese spoken, English subtitles | 2005

Op 4 juni 2005 trekt cineast Liu Wei naar de universiteit van Peking en het Plein van de Hemelse Vrede. Hij vraagt er aan passanten, voornamelijk studenten en jongeren, welke dag het is. ‘4 juni 2005’, antwoorden de meesten correct, maar velen onder hen vermoeden al waar de conversatie heen gaat. Die dag is het de 16de verjaardag van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen), die bloedig werd neergeslagen door de overheid. Wanneer Liu doorvraagt, reageren de meesten ontwijkend: ze zeggen niets te weten, lopen door of staren nietszeggend in de lens. Het bloed dat toen vloeide is opgedroogd en vergeten, en werd enkel vervangen door stilte. Veel jonge mensen weten niet dat het onderwerp jarenlang uit conversaties werd gebannen, en nog steeds wordt weggemoffeld door de autoriteiten. Door hun ontkenning en onwetendheid te tonen, wil Liu Wei de stilte doorbreken.

Shelly Silver (US) - Former East/Former West
62' | German & English spoken | English subtitles | 1994 | courtesy Argos (Brussels)

Voor haar documentaire Former East/Former West nam de New Yorkse cineaste Shelly Silver (1957) honderden straatinterviews af in Berlijn, twee jaar na de hereniging. Aan weerszijden van de muur leidde men gedurende 45 jaar een leven dat niet alleen ideologisch maar ook in de dagelijkse train de vie radicaal anders was. Wat doet dat met een mens? Hoe definiëren de Berlijners hun identiteit? Ze worstelen ermee en in dat opzicht is deze film relevant voor burgers in vele landen: wat is nationale identiteit? Waar beginnen en eindigen grenzen? Wie hoort thuis binnen de grenzen en wie niet? Een verrassend, levendig en bijwijlen beklijvend document.

Jayce Salloum (CA) - Untitled part 2: Beauty and the East
50' | English spoken | 1999-2003 | courtesy Argos (Brussels)

Jayce Salloum is de kleinzoon van Libanese migranten. De Libanese burgeroorlog (1975-1990) is een central thema in zijn werk. Beauty and the East is het tweede deel in een reeks over ‘interstitiality’ (het zich ergens tussenin bevinden, ‘in-betweenness’) en gaat over nationalisme en natiestaat, vervreemding, de constructie en weigering van politieke identiteiten, ethno-fascisme, het lichaam als object en metafoor enz. Het materiaal werd gefilmd van bij zijn vertrek thuis in Vancouver, via New York en Wenen, naar het vroegere Joegoslavië (met haltes in Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Belgrado en Skopje), kort na de NAVO-bombardementen. De geïnterviewden zijn migranten, vluchtelingen, asielzoekers, bewoners, studenten, arbeiders, bedienden and culture werkers. De sprekers worden van dichtbij gefilmd. Op die manier creëert Salloum bij hen een gevoel van amenzweerderigheid met en erkenning van de camera en het filmproces. Met onder meer Boris Buden, Marina Grzinic, Eda Cufer, Renata Salecl, Dunja Blazevic, Zarana Papic, Slavica Indzevska, Mihajlo Acimovic, Ella Shohat, Ammiel Alcalay en Carmen Aguirre.

Harun Farocki & Andrei Ujica (DE) - Videograms of a Revolution
107' | 1993

Boekarest, 1989: het volk komt in opstand tegen het Ceausescu-regime. Harun Farocki en Andrei Ujica reconstrueren de tien dagen van de opstand aan de hand van 125 uren beeldmateriaal, gedraaid door professionelen en amateurs. De film switcht van televisie-ankers die verslag uitbrengen van de gebeurtenissen naar opzwepende beelden van betogende mensen en straatgevechten met de ordediensten. De revolutie live, met de Roemenen in de hoofdrol.

Richard Gordon & Carma Hinton (US) - The gate of heavenly peace
180’ | 1995

Gordon en Hinton analyseren met meer dan een dozijn Chinese studenten de gewelddadige beëindiging van het zes weken durende, vreedzame studentenprotest op Het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. De Chinese regering probeerde tevergeefs vertoning van de film onmogelijk te maken.

Rabih Mroué (LB) - I, the Undersigned
4' | Arabic spoken, English subtitles | 2007

Na het einde van de burgeroorlog in Libanon wachtten theatermaker Rabih Mroué, en met hem vele andere Libanese burgers, vruchteloos op officiële verontschuldigingen van wie verantwoordelijk was voor wat er tijdens de oorlogsjaren gebeurde. Die kwamen er echter niet. Dus besloot Mroué maar om zelf zijn verontschuldigingen aan te bieden. Zijn video-installatie I, the Undersigned geldt officieel als de allereerste publieke verontschuldiging, gericht aan het Libanese volk. ‘The time has come to proclaim my apologies to you brothers and sisters, friends, comrades, companions and enemies.’


8-11/10 – before & after the performances – Kaaistudio's

Deimantas Narkevicius (LT), Once in the XX Century
7' | 2004 | courtesy Jan Mot Gallery (Brussels)

De Litouwse kunstenaar Deimantas Narkevicius (1964) ziet zijn films als digitale sculpturen. Ze onderzoeken onze perceptie van de geschiedenis en hoe die wordt gekleurd door ideologieën en utopieën. In Once in the XX Century hermonteert hij televisiebeelden van het neerhalen van een standbeeld van Lenin, waardoor het lijkt alsof de communistische voorman op een voetstuk wordt gezet.