ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

The Hymns of No Resistance

muziek
performance
03.10.2009

Mix van polemiek en pop

Terwijl vandaag de Slavische landen steeds meer hun blik op het Westen richten, kijkt het collectief Slavs and Tatars heel bewust de andere kant op: naar het Oosten, meer bepaald naar het gebied tussen de voormalige Berlijnse Muur en de Chinese Muur. Een regio die al te vaak buiten de Westerse radar valt. Slavs and Tatars wil het romantische erfgoed koesteren dat Slavische, Kaukasische en Centraal-Aziatische volkeren delen. Volgens hen is er in de regio immers een diepe verbondenheid op het vlak van samenleving, politiek, taal en kunst. En bestaat er bovenal een sterke gevoelsband. Met onafgebroken toewijding gaan ze op zoek naar die verbondenheid, maar ook naar polemiek.

De kernleden van de actiegroep Slavs and Tatars, Kasia Korczak, Payam Sharifi, Boy Vereecken en Victoria Camblin, opereren vanuit Brussel, Cambridge en Moskou. Hun creaties zijn niet onder een noemer te vangen en doorkruisen verschillende disciplines: van performances tot interventies in de publieke ruimte en beeldende kunst… Werk van de groep was eerder o.m. te zien in het Londense Barbican, het Design Museum, tijdens de Biënnale van Moskou en op Manifesta, en is ook opgenomen in de permanente collectie van het New Yorkse MoMA.

Voor Spoken World brengt Slavs and Tatars The Hymns of No Resistance naar het Kaaitheater: een mix van polemiek en popcultuur. Klassiekers en cultsongs uit de popgeschiedenis worden herschreven en samengevoegd tot een performance-concert over territoriale twisten, taalaffaires en andere controversiële kwesties uit Eurazië. De songs worden live gespeeld door Koerdische muzikanten uit Brussel. Op de playlist onder meer: She’s Armenian (eerder bekend als: She’s a Maniac), Young Kurds (voorheen: Young Turks), Bomb Iran van Vince Vance and the Valiants en Rock the Casbah van The Clash.

concept Slavs and Tatars | singer Berivan Kaya | musicians Sivan Perwer (composer), Serxwebun Perwer (composer), Fikret Dag (composer, tembur), Kemal Ceylan (ney, zurna), Dler Saaty (darbuka, def) | curator/production management Goran Petrovic | partners the Kurdish Institute of Brussels, the Sivan Perwer International Cultural Foundation Bonn | thanks Berivan Binevsa

TALEN: Engels