Jolie Ngemi

NKISI

NKISI
NKISI

29.04 – 30.04.2023

Nkisi is een woord in het Lingala, de moedertaal van de Congolese danseres en choreografe Jolie Ngemi. Het kan ‘remedie’, ‘hekserij’,  ‘medicijn’ of zelfs een gewijde fetisj betekenen. Tot op de dag van vandaag blijft Nkisi taboe in Afrika, niemand durft erover te spreken.   

Omdat een groot deel van de Congolese bevolking in armoede leeft, wordt elk succes in twijfel getrokken. Wie succes oogst, heeft zeker en vast de Nkisi aangeraakt, hekserij gebruikt of mysterieuze geesten aanroepen. Jolie zelf, die door haar Europese danscarrière in haar geboorteland een toonbeeld van succes is, kreeg met zulke aantijgingen te maken; ze zou een heks zijn en zich bezoedeld hebben aan de Nkisi.  

Voor de kolonisatie werden ook sommige vrouwen Nkisi genoemd. Het waren sterke vrouwen die door de Congolese Mfumu koningen werden geëngageerd om ongeluk en epidemieën te voorkomen en magische rituelen uit te voeren die het land zouden redden. Nkisi is een performance als een ruimteschip en voert je mee naar een wereld van vrouwelijke superheldenkrachten. Een reis waarbij het publiek zich volledig overgeeft zoals in een dagdroom waar fysieke en psychische werelden collideren.  

Jolie Ngemi Reymond is een Congolese danseres, choreograaf en muzikant die in Zwitserland woont en in heel Europa werkt. Haar dansachtergrond beslaat een breed spectrum; van dansen in de protestantse kerk in Kinshasa tot urban dance tot P.A.R.T.S. Ze werkte samen met choreografen als Ula Sickle, Boris Charmatz en Serge Aimé Coulibaly. Met haar eigen gezelschap creëert ze haar werk op basis van stem, tekst en lichaam. 


presented by La Raffinerie - Charleroi Danse & Kaaitheater

choreography & performance Jolie Ngemi | dramaturge & choreographer assistant Jeremy Nedd | scenography Laura Knûsel | production Cie AUC, Gaëlle Marc  

There's more

IT'S EXTRA | Nkisi

party

IT'S EXTRA | Nkisi
IT'S EXTRA | Nkisi
De Kriekelaar
za 29.04.23

IT'S EXTRA nodigt je uit op na de voorstelling nog wat te blijven hangen in het universum van de performers. Bij Nkisi ben je welkom voor een hapje, een nagesprek in het decor en een feestje.

Lees meer - Nkisi

Lees meer - Nkisi
Lees meer - Nkisi

Programmablad

wo 26.04.23

Bekijk het online programmablad met een tekst van Jolie Ngemi zelf (in het Frans)