Claire Croizé [FR/BE]

EVOL

EVOL
EVOL

02.09 – 03.09.2017

EVOL ontstond in stilte, op de woorden de Duitse 19de eeuwse dichter Rainer Maria Rilke. Pas later in het werkproces haalde Claire Croizé de muziek van David Bowie erbij. Vier dansers vertellen met hun lichaam de eerste elegie uit De elegieën van Rilke en beelden de personages uit. De suggestieve bewegingen krijgen een nieuwe betekenis op de tonen van Bowie’s muziek. Tegelijk geven de dansers bekende nummers als Life on Mars of Five Years op een eigenzinnige manier een nieuwe invulling.

De titel EVOL ontleent Claire Croizé aan het gelijknamige Sonic Youth-album. EVOL is net zo goed LOVE achterstevoren geschreven, én een afkorting van ‘evolutie’. Beide begrippen staan centraal in deze tedere creatie. Een geraffineerde, poëtische en genereuze dansvoorstelling.

• Claire Croizé studeerde in 2000 af aan PARTS. Sindsdien zet ze indrukwekkende solo’s en zorgvuldig gechoreografeerde groepsstukken neer.

“Croizé drappeert haar voorstelling als een warm deken rond het publiek. Zelden zie je dans zo bezield zijn.” uit het Juryrapport

 “Soms zou je meer dan twee ogen willen om naar dans te kijken. Choreografe Claire Croizé brengt een ode aan de liefde voor haar dansers met poëzie van Rilke en klassiekers van David Bowie.” — De Standaard 

 “De halve wereldbevolking kan de nummers van Bowie uit het blote hoofd nazingen, maar door een rare magie is het alsof je hier pas voor het eerst de betekenis vat van de poëtische, soms nauwelijks te vatten, teksten van Bowie.” – De Morgen 


concept en choreografie Claire Croizé l creatie en dans Claire Godsmark, Youness Khoukhou, Emmi Väisänen, Jason Respilieux l lichtontwerp Jan Maertens l kostuumontwerp Anne Catherine Kunz l dramaturgie Etienne Guilloteau l productie Action Scénique l coproductie kunstencentrum BUDA l ondersteund door wpZimmer, STUK en Kaaitheater l gefinancierd door De Vlaamse Gemeenschap, VGC van Brussel en Kunstencentrum BUDA (Kortrijk) tijdens de periode 2013-2016.

There's more

Claire Croizé & Etienne Guilloteau

Mer-

dans muziek

Mer-
Mer-
Kaaitheater
vr 27.10.17

Vijf dansers en vijf muzikanten brengen een meerstemmig stuk over dood en afscheid. Toch blijft er ruimte voor lichtheid. Want van bij je geboorte zet het sterven zich in als een continue beweging: het leven in vrije val. Net door die dood te erkennen, willen Croizé en Guilloteau dat leven voluit vieren.