ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Soliloquio

performance
20—21.11.2024

“Mijn naam is Tiziano Cruz, ik kom uit een plaats die San Francisco heet en deel uitmaakt van het departement Valle Grande in de provincie Jujuy, in het noorden van Argentinië. Ik ben geboren en opgegroeid op de grens tussen Chili en Bolivia. Negen inheemse gemeenschappen hebben het land doorkruist waar ik mijn jeugd heb doorgebracht: de Atacama, de Kollas, de Guarani, de Tobas, de Ocloyas, de Omaguacas, de Tilianes en de Toaras. Vanuit deze plek bedenk ik dit stuk dat ik Soliloquio (I woke up and hit my head against the wall) heb genoemd.” 

 

Soliloquio is een eerbetoon aan uitgewiste inheemse culturen, uitgevoerd door Tiziano Cruz en de Andesgemeenschappen van Brussel. Het stuk schreeuwt onder de open hemel, in de straten die naar het theater leiden, om vervolgens die theaterdeuren wijd open te duwen. De kunstenaar smeedt banden en bouwt bruggen met lokale groepen, en tracht zo opnieuw contact te leggen met een cultuur wreed verscheurd door kolonialisme. Zo reactiveert hij een verloren gegaan collectief geheugen.  

Tijdens de pandemie schreef Cruz achtenvijftig brieven aan zijn moeder. Vertrekkend vanuit die brieven én jeugdherinneringen, is Soliloquio doordrenkt van een rijke poëtica en aangrijpende beelden. Die leggen bloot hoe de lagere klassen steeds verder de marge in belanden, terwijl een wit, dominant kapitalisme de inheemse lichamen onzichtbaar maakt. Tiziano Cruz betreedt het voordien onbereikbaar terrein van hedendaags theater met een manifest dat verschillen wil erkennen. Zo formuleert hij een vernietigende kritiek op machtshebbers die discriminatie, uitsluiting en onrecht in stand houden – inclusief de kunstwereld. Soliloquio is even genereus als urgent en nodigt ons allen uit om aan de toekomst te bouwen in plaats van erop te wachten.

 

• Tiziano Cruz (Jujuy, Argentinië) is een interdisciplinair kunstenaar wiens werk visuele en theatrale taal, performance en artistieke interventie in de openbare ruimte samenbrengt. Tiziano heeft een beurs ontvangen van het Fondo Nacional de las Artes en het Instituto Nacional del Teatro ARG. Hij was de winnaar van de Bienal de Arte Joven 2019 en winnaar van de ANTI award, Finland, 2023. Hij richtte Cultureel Beheersplatform ULMUS op, gewijd aan de bemiddeling tussen verschillende culturele organisaties in Argentinië en aangrenzende landen. Zijn werk is opgevoerd in Chili, Brazilië, Mexico, Canada, Portugal, Spanje, Zwitserland, Duitsland, Finland en de VS.   

general director, playwright and performer Tiziano Cruz ⎸ dramaturg and director’s assitant Rodrigo Herrera ⎸ filmmaker Matías Gutiérrez ⎸ sound designer and composer Luciano Giambastiani ⎸ lights design Matías Ramos ⎸ proofreading of original script Hugo Miranda Campos ⎸ art and costume design Uriel Cistaro ⎸ costumes realization Vega Cardozo, Luisa Fernanda and Luciana Iovane ⎸ artistic producer and graphic design Luciana Iovane  ⎸ executive production ULMUS Gestión Cultural ⎸ international relations, production and management Cecilia Kuska & ROSA Studio

DUUR: 120 min.
TALEN: Spaans — srt. Engels
BELGIAN PREMIERE
wo 20 nov 24
20:00
do 21 nov 24
20:00
Presented by
Kaaitheater KVS
32€
28€
24*€
18€
12€