ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Zina & Mina Tales - Singles intercultureel bekeken

film
26.03.2010

Een integer portret van zes singles

Zina & Mina Tales is een intimistisch portret van zes zeer verschillende vrouwen, die één ding gemeen hebben: ze zijn single. We maken kennis met Anna, die Italiaanse roots heeft, met Lubov uit Rusland, met de Belgische Catherine en Hedwig, met Jamila uit Marokko en met Modi uit Kongo.

De film is het resultaat van een sociaal-artistiek project dat werd opgezet door de Nederlandstalige Vrouwenraad. Voor de casting van de vrouwen gingen leden van allerlei vrouwenverenigingen in hun eigen achterban op zoek naar alleenstaande vrouwen met een sterk verhaal. De zes portretten die samen een caleidoscopisch beeld geven van ‘de alleenstaande vrouw’ kwamen tot stand dankzij de inzet van de ‘actrices’ van dienst, voor wie het zeker niet altijd evident was om zich vrij te maken (in combinatie met hun werk, privéleven en/of kinderen) en om hun privéleven voor de camera bloot te leggen.

De Belgisch-Marokkaanse sociologe, schrijfster en filmmaakster Saddie Choua interviewde de vrouwen en bracht ze integer in beeld. Met Mijn zus Zahra, of hoe ik mijn vader wilde veranderen in 52 minuten (over allochtone holebi’s) en Strijd-lustige weduwen (over Italiaanse mijnwerkersvrouwen na de ramp in Marcinelle in 1956) had zij al enkele ontroerende en spraakmakende documentaires op haar naam staan.

Zina & Mina Tales raakt aan een brandend actueel thema: het aantal eenoudergezinnen in Europa blijft immers stijgen. Van het totaal aantal huishoudens in België in 2005 waren de alleenwonende vrouwen zonder kinderen goed voor 17,7%, de alleenstaande moeders voor 9,5%. Die cijfers zetten aan het denken: Hoe zien singles hun situatie? Welke positie nemen zij in in de samenleving? Zijn ze even ‘happy’ als de tv-series en damesbladen hun voorspiegelen of rusten er nog verborgen taboes op alleenstaande vrouwen? Ervaren alleenstaande vrouwen in verschillende culturen enkel verschillen of ook gelijkenissen? Hebben zij rechten, of worden zij eerder meervoudig gediscrimineerd? Is hun financiële situatie rooskleurig of is hun koopkracht eerder beperkt? Welke rol spelen vrouwenverenigingen in hun sociaal leven?

Na de vertoning volgt een nabespreking met Saddie Choua, enkele vrouwen uit de film en Rita Van Gool (Vrouwenraad).

direction Saddie Choua (Brussels) | with Anna-Maria Cisotta, Lioubov Skoudina, Hedwig Geys, Catherine Gouffau, Jamila Hamdaoui & Modi Ntambwe | realization Vrouwenraad

TALEN: Nederlands Frans