ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

WoWmen! 2010

Festival

Over gender en podiumkunst

Vraag 1 noem vijf vrouwelijke dansers.
Vraag 2 noem vijf vrouwelijke jeugdtheatermakers.
Vraag 3 noem vijf vrouwelijke performanceartiesten.
Vraag 4 noem vijf vrouwelijke choreografen.
Vraag 5 noem vijf vrouwelijke theaterauteurs of -regisseurs.
Vraag 6 noem vijf vrouwelijke voorzitters van bestuursraden van kunstorganisaties.


De kans is groot dat je vraag 1 sneller beantwoordt dan vraag 6. Het kunstenlandschap mag dan al vrouwelijk gekleurd zijn, de bestuursfuncties zijn dat nog steeds niet. We openen Wowmen! met een debat over quota.
Ook vrouwelijke theaterauteurs en -regisseurs blijven zeldzaam. Gelukkig is er Marijs Boulogne. In haar ‘sprookjesmusical’ Marzipan or Plexi borduurt ze verder op een nieuwe taal, kinderlijk én obsceen. Geen enkel obstakel – van religie tot taalgebruik – blijft overeind bij het geweld van deze wervelende women power.

Verder enkel nieuwe namen in dit programma. Wowmen! kiest voor kunstenaars die niet eenduidig zijn, noch in genre (theater, dans, beeldende kunst), noch in thematiek. Omdat kunst baat heeft bij ambiguïteit. We nodigen je wel uit om deze voorstellingen te bekijken met een roze bril: in welke mate worden genderpatronen, vrouwelijke en mannelijke rolpatronen, in onze samenleving hier bevestigd of ondermijnd? En welke strategieën worden hiervoor gebruikt?

Zowel Alexandra Bachzetsis als Maria Hassabi ensceneren (vrouwelijke) lichaamsbeelden in de media en in de kunst. Ze spelen met de blik van de toeschouwer: gaat het om een loutere imitatie of zit er ook kritiek in de herhaling van poses? Eleanor Bauer en Esther Mugambi vertrekken van hun eigen leven en lichaam om hun identiteit in al zijn tegenstellingen te ontrafelen: mens/dier, man/vrouw, zwart/wit, ratio/intuïtie.

In 2006 klaagde onze huidige minister van Cultuur, Joke Schauvliege, het seksisme in het parlement aan, naar aanleiding van ondermeer deze uitspraak: 'En? Hebben de kippetjes in het hok beslist wie het woord zal voeren?' Recent lijkt seksisme weer de kop op te steken in de media, vooral op televisie. Tijd voor een debat!

Tot slot kan u ook gratis films en video’s bekijken rond de thema’s van WoWmen!, van o.m. Renate Lorenz & Pauline Boudry, Saddie Choua, Vlatka Horvat en Miet Warlop.

Het WoWmen!-beeld is een ontwerp van de Kroatisch-New Yorkse artieste Vlatka Horvat. Zij werkt met verschillende media: video, fotografie, werken op papier, tekst...

Presented by
Kaaitheater deBuren

Programmed in WoWmen! 2010:

Events