Our Daily Death - Opening Night presented by Kaaitheater, Topaz/In/Finity & Barbara Raes

Our Daily Death  - Opening Night
Our Daily Death  - Opening Night

25.10.2017

« Qui apprendroit les hommes à mourir, leur apprendroit à vivre. »
Montaigne

In onze hedendaagse Westerse cultuur wordt dood en sterven doorgaans bekeken vanuit angst en ontkenning. Tijdens Our Daily Death keren we de medaille om. We nodigen kunstenaars en wetenschappers uit die de dood beschouwen als deel van ons dagelijkse leven. Waardoor dat leven intenser wordt. Rouwen bekijken we niet als een beweging van loslaten, maar als anders vasthouden – in onze innerlijke wereld. Hoe kunnen we de symbolen en rituelen verbonden aan rouw herdenken, zodat ze meer in het leven staan? Zodat in de toekomst deze thema’s niet enkel aan bod komen in de periode in aanloop naar Allerheiligen en Allerzielen, maar elke dag?

PROGRAMMA

Barbara Raes & Katleen Van Langendonck
DISCUSSION Beyond the Spoken

Onze samenleving is al enkele decennia gederitualiseerd. In het overgangsritueel bij de dood toont die crisis zich het scherpst: we hebben en krijgen geen tijd om te rouwen en missen de tools om het rouwproces vorm te geven. Dat vandaag zoveel mensen uiteindelijk crashen komt vaak door de onverwerkte, niet-erkende ‘kleine begrafenissen’ van het leven. Zorgt het co-creëren van nieuwe rituelen voor meer sociale cohesie in deze geïndividualiseerde, seculiere maatschappij? Barbara Raes gaat in gesprek met Katleen Van Langendonck (artistieke directie Kaaitheater) over de grote nood aan nieuwe rituelen in een samenleving in transitie.

• Barbara Raes onderzoekt de ontwikkeling van nieuwe ruimtes voor afscheidsrituelen bij het KASK. Met haar organisatie Beyond the Spoken landt ze van oktober tot januari in de Europalia-expo Ancestors and Rituals in Bozar (over de Indonesische cultus van voorouders). Wat is de betekenis van rituelen vandaag?


Valentine Kempynck
LECTURE PERFORMANCE Banksje/Little Bench  

Twee bakstenen, een ladder en cement: dat zijn de basisingrediënten van een Banksje. Om daken beter bestand te maken tegen storm en wind – en als herinnering aan overleden familieleden – plaatste men aan de Frans-Vlaamse grens bakstenen in de nokpan. Kunstenares Valentine Kempynck wil deze traditie in ere herstellen en er een nieuwe invulling aan geven – één waarin traditie, handeling en zingeving rond de dood samenkomen. Nu geeft ze een lezing, in de zomer (21/06) kun je samen met haar een Banksje maken.


Jorge León
LECTURE Still Standing: on a piece in progress

Een internationale beweging van filosofen en wetenschappers stelt dat de dood een ziekte is die we o.a. met technologie kunnen overwinnen. Welke implicaties heeft deze utopie van het transhumanisme voor onze samenleving, ons denken, en kunst? Als elk deel van een menselijk lichaam kan (en zal) vervangen worden, wat is dan nog zijn waarde? Met een installatie die het midden houdt tussen tentoonstelling en performance, bevragen Jorge León en gasten van TOPAZ percepties van eigenheid, zingeving, gemeenschapsgevoel, kunstbeleving, dood en leven – en de grens ertussen.

• Cineast Jorge León presenteerde in het Kaaitheater al de film Before We Go, ook in samenwerking met TOPAZ.


Jorge León     
WORKSHOP Forever Kids (6-8 jaar)

Samen met de kinderen exploreert Jorge León speelse invalshoeken tot het thema onsterfelijkheid. > Reserveer

There's more

‘Today is a Wonderful Day to Die’

Barbara Raes over de kleine begrafenissen in het leven en afscheidsrituelen

‘Today is a Wonderful Day to Die’
‘Today is a Wonderful Day to Die’

Interview

do 24.08.17

Barbara Raes werkt als onderzoeker aan het KASK en heeft Beyond The Spoken opgericht, een werkplaats voor niet-erkend verlies. Ze creëert er afscheidsrituelen en helpt mensen de tijd te nemen om kantelmomenten te verwerken. Haar oude liefde voor kunst is echter nooit ver weg en heeft ook binnen haar praktijk een plaats gekregen. Dit najaar maakt ze niet alleen deel uit van de Europalia-expo Ancestors and Rituals in BOZAR, ze is ook te gast in de Kaaistudio’s tijdens het focusprogramma Our Daily Death in het kader van het seizoensthema RE:RITE.

IN/FINITY

IN/FINITY
IN/FINITY
Kaaistudio's
do 26.10.17

Het Kaaitheater zet mee de schouders onder het driejarig artistiek-participatief project IN/FINITY van TOPAZ, waarbij kunstenaars en de gasten/patiënten van het centrum in dialoog treden rond het thema (on)eindigheid.

Claire Croizé & Etienne Guilloteau

Mer-

dans muziek

Mer-
Mer-
Kaaitheater
vr 27.10.17

Vijf dansers en vijf muzikanten brengen een meerstemmig stuk over dood en afscheid. Toch blijft er ruimte voor lichtheid. Want van bij je geboorte zet het sterven zich in als een continue beweging: het leven in vrije val. Net door die dood te erkennen, willen Croizé en Guilloteau dat leven voluit vieren.

Robert Steijn

Walk Into Nothingness

ritueel

Walk Into Nothingness
Walk Into Nothingness
Kaaistudio's
wo 25.10 - vr 27.10.17

In boeddhistische kloosters leert men via meditatie het leven te beschouwen vanuit de eigen sterfelijkheid. Robert Steijn heeft deze meditatieoefening tot een ritueel gemaakt. Samen wandel je de stad in, alsof het de laatste keer is dat je die wandeling maakt.

Thomas Quartier

Performing Death. Rituals and Spirituality of Human Finitude

talk

Performing Death. Rituals and Spirituality of Human Finitude
Performing Death. Rituals and Spirituality of Human Finitude
Kaaitheater
vr 27.10.17

Hoe kunnen we omgaan met eindigheid? Door met de dood te leven. Hoe kan dat? Door die dood te belichamen. Tijdens deze lezing legt Thomas Quartier – benedictijnse monnik en professor Liturgische en Monastieke Spiritualiteit aan KU Leuven – een ritualistische link tussen leven en dood, met behulp van muziek, belichaming en transcendentie.

Jorge León

Forever Kids (6-8j)

workshop

Forever Kids (6-8j)
Forever Kids (6-8j)
Kaaistudio's
wo 25.10.17

Samen met de kinderen exploreert Jorge León speelse invalshoeken tot het thema onsterfelijkheid.

VIDEO: Barbara Raes - Beyond the Spoken

tijdens Our Daily Death

VIDEO: Barbara Raes - Beyond the Spoken
VIDEO: Barbara Raes - Beyond the Spoken

Video

di 07.11.17

In onze hedendaagse Westerse cultuur wordt dood en sterven doorgaans bekeken vanuit angst en ontkenning. Tijdens Our Daily Death keren we de medaille om. Barbara Raes gaat in gesprek met Katleen Van Langendonck (artistieke directie Kaaitheater) over de grote nood aan nieuwe rituelen in een samenleving in transitie.