Ariella Aïsha Azoulay

Museums in Europe are not European — Unlearning Imperial Plunder?

Museums in Europe are not European
Museums in Europe are not European

19.10.2023

De lezing Museums in Europe are not European - Unlearning Imperial Plunder? gaat over de onmogelijkheid om koloniale musea zoals het Belgisch Koninklijk Musuem voor Midden-Afrika te dekoloniseren, zonder daarbij de hele wereld te dekoloniseren. Professor Ariella Aïsha Azoulay legt de historische connectie bloot tussen gestolen kunst, de heerschappij van documenten en het hedendaags ‘refugeeism’ en ze geeft een transnationaal perspectief op dekolonisatie. 

Ariella Aïsha Azoulay is schrijver, curator van anti-koloniale archieven, filmessayist en denker over wereldrijken en hun verschillende technologieën (van geografische onderverdeling tot fotografie). Ze is professor Moderne Cultuur en Media in de vakgroep Vergelijkende Literatuur aan de Brown University. Haar werk focust op het ontleren van imperialistische geschiedenis. Aan de hand van archieven wil ze anti-koloniale kennis opbouwen en potentiële verhalen laten ontstaan. 


presented by Kaaitheater x VUB/Crosstalks

curators Hari Prasad Sacré, Arshia Ali Azmat & Hoda Siahtiri | production Kaaitheater  | co-production VUB Crosstalks & Cinema Palace | with the support of Sint-Lucas Antwerp, Constant

There's more

Ariella Aïsha Azoulay, Hagar Ophir & Juna Suleiman

Travelling sources, between two cups of tea

workshop

Travelling sources, between two cups of tea
Travelling sources, between two cups of tea
Kaaistudio's
vr 20.10.23

Travelling sources brengt het publiek samen voor een avond van storytelling tussen twee kopjes thee. Luister mee naar Ariella Aïsha Azoulay, Hagar Ophir en Juna Suleiman.

Ariella Aïsha Azoulay

The world like a jewel in the hand

film

The world like a jewel in the hand
The world like a jewel in the hand
Cinema Palace
wo 18.10.23

Traveling sources begint met de vertoning van Ariella Aïsha Azoulay’s filmessay The world like a jewel in the hand. De film beschouwt gestolen kunst als kritische getuigen van het imperiale geweld. Het herbeschouwt deze kunst als sporen en ruïnes van werelden die zogezegd niet meer zouden kunnen bestaan.