ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

CANCELLED - Travelling sources

Festival

In light of recent events, it is not possible for Jewish-Palestinian professor Ariella Aïsha Azoulay to come to Brussels. Therefore, after careful deliberation with Travelling Sources' curators Hari Prasad Sacré, Arshia Ali Azmat & Hoda Siahtiri, we have decided to cancel the three-day festival.

Read the curators' statement here.


Travelling sources is een driedaags kunst- en reflectiefestival gecureerd door Hari Prasad Sacré, Hoda Siahtiri en Arshia Ali Azmat over gemeenschappen die imperiale grenzen onvrijwillig doorkruisen en bedreigde vormen van vertelkunst met zich meedragen. Het publiek wordt ondergedompeld in verhalen en stemmen van werelden die verweven zijn met de stilte van de imperiale geschiedenis. 

Travelling sources nodigt Ariella Aïsha Azoulay uit voor een academische, cinematografische en narratieve reis rond gestolen kunst, vaardigheden en materialen die opgeslagen en tentoongesteld worden in imperialistische musea. Azoulay neemt je mee op een anti-koloniale tocht (in het Engels ‘travel’, van het Franse ‘travail’, dat staat voor pijnlijke en intensieve arbeid, ook gelinkt aan verplaatsing), in de voetsporen van zij die op zulke reizen gedwongen werden. Ze belicht de aanspraak van ontheemde gemeenschappen (inclusief zij die nu Europa binnenvluchten) op de gestolen objecten die in koloniale musea tentoongesteld staan. 

Hari Prasad Sacré behaalde een doctoraat in de pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent met zijn proefschrift Reading Illiteracy. Zijn onderzoek belicht nieuwe vormen van ongeletterdheid in ontheemde gemeenschappen die noodgedwongen imperiale grenzen moeten oversteken. Over het algemeen verkent zijn academisch en artistiek werk culturele vertaling als een pedagogisch project voor dialoog, solidariteit en emancipatie.

Hoda Siahtiri is audio-visueel en performancekunstenaar en onderzoeker, met een achtergrond in cinema en podiumkunsten. Ze noemt zichzelf een storyteller die stemmen die in het verleden tot zwijgen werden gedwongen, laat weerklinken. Siahtiri’s werk draait rond het vrouwelijk lichaam, kennis en ancestrale erfenis. Haar doctoraat exploreert de zangtraditie van Bakhtiati-vrouwen in West-Iran.

Arshia Ali Azmat is grafisch vormgever, community organiser en onderzoeker aan de VUB. Haar artistiek en grafisch werk draait rond het verbinden van persoonlijke en globale geschiedenissen via storytelling en archiefonderzoek. Ze draagt ook bij aan een onderzoeksproject rond leegstaande ruimtes in de stad en hoe die transformeren van tijdelijk bezette zones naar permanente sociale infrastructuren.