ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

CANCELLED - Museums in Europe are not European

— Unlearning Together at Their Thresholds

lecture
How to Tell Many Stories?
19.10.2023

In light of recent events, it is not possible for Jewish Algerian-Palestinian professor Ariella Aïsha Azoulay, who was born and raised in colonised Palestine, to come to Brussels. Therefore, after careful deliberation with Travelling Sources' curators Hari Prasad Sacré, Arshia Ali Azmat & Hoda Siahtiri, we have decided to cancel the three-day festival.

Read the curators' statement here.


De lezing Museums in Europe are not European - Unlearning Together at Their Thresholds gaat over de onmogelijkheid om koloniale musea zoals het Belgisch Koninklijk Musuem voor Midden-Afrika te dekoloniseren, zonder daarbij de hele wereld te dekoloniseren. Professor Ariella Aïsha Azoulay legt de historische connectie bloot tussen gestolen kunst, de heerschappij van documenten en het hedendaags ‘refugeeism’ en ze geeft een transnationaal perspectief op dekolonisatie. 

Na de lezing zal het studentenplatform WeDecolonizeVUB een panelgesprek modereren met Dr. Katarzyna Ruchel-Stockmans (VUB) en een Q&A met het publiek.

Ariella Aïsha Azoulay is schrijver, curator van anti-koloniale archieven, filmessayist en denker over wereldrijken en hun verschillende technologieën (van geografische onderverdeling tot fotografie). Ze is professor Moderne Cultuur en Media in de vakgroep Vergelijkende Literatuur aan de Brown University. Haar werk focust op het ontleren van imperialistische geschiedenis. Aan de hand van archieven wil ze anti-koloniale kennis opbouwen en potentiële verhalen laten ontstaan. 

Katarzyna Ruchel-Stockmans is docent fotografie en hedendaagse kunst aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze schrijft over theorie en geschiedenis van kunst en fotografie, in het bijzonder over grass-roots beeldvorming van dissidentie en over representaties van geschiedenis in recente kunst. Haar huidige werk concentreert zich op archiveringspraktijken op gemeenschapsniveau en participatieve kunst.

Patricia da Costa is een schrijfster met Angolese roots. Hoewel ze al een aantal jaar fictie schrijft, heeft ze non-fictie een kans gegeven om sociale kwesties en taboes te bespreken door haar persoonlijke ervaringen op te schrijven. Ze is ook een actief bestuurslid binnen WeDecolonizeVUB, podcasthost en literatuurliefhebber.

WeDecolonizeVUB bestaat uit een bibliotheekruimte op de campus, een social media platform en een reeks evenementen die allemaal gedragen worden door een diverse groep geracialiseerde studenten; zij vormen het kloppend hart van het project. We willen de studenten van de VUB de kans geven om meer te leren over (de)kolonisatie en antiracisme door een veilige ruimte te creëren waar deze gevoelige onderwerpen aan bod komen en waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar in contact kunnen komen en hun gedachten en meningen kunnen uitwisselen.

 

curators Hari Prasad Sacré, Arshia Ali Azmat & Hoda Siahtiri | production Kaaitheater  | co-production VUB Crosstalks & Cinema Palace | with the support of Sint-Lucas Antwerp, Constant