ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Record + Zonderzeeër

performance
muziek
13.09.2024

DOUBLE BILL

Performance 1

Francesca Grilli
Record

20:00
Multilingual, language no problem
Muziek & performance

In Record zingt een koor van Brusselse jongeren op een richel, een raam, een balkon. Zo balanceren ze op grenzen tussen wat de binnenkant van hun huis zou kunnen zijn en een buitenruimte.

Wanneer jongeren volwassen worden, ziet kunstenaar Francesca Grilli hen geconfronteerd met veel tegenstrijdige spanningen. Twee figuren vertegenwoordigen volgens haar die spanning het best, en vormen zo het uitgangspunt van Record. Aan de ene kant plaatst ze een Hikikomori, oftewel een Japanse jongvolwassene die zichzelf vrijwillig opsluit in hun kamer als vorm van rebellie tegen de buitenwereld. Aan de andere kant vinden we een stuntvrouw, wiens lichaam de zwaartekracht én de dood continu trotseert.

Meer dan een jaar lang was Grilli in gesprek met verschillende Hikikomori. Hun bekentenissen vormen de basis van de compositie van dit koor. Terwijl deze diverse groep Brusselse jongeren zingt, proberen ze zich als superhelden vast te houden aan hun wankele positie. Tussen terugtrekken en krachtig loslaten, herinnert de sfeer van de performance ons aan de angst om te vallen én aan een sterk verlangen naar wegvliegen.

Deze ambivalente spanning is – vooral in een maatschappij waar falen een van de grootste taboes blijkt – aanwezig in al die momenten in ons leven waarin we ons vasthouden aan een flinterdunne draad, ergens tussen twee dingen, twee beslissingen in. De voorstelling viert al die drempels, alle momenten van tegenspoed en vreugde, van gemengde gevoelens en verbijstering.

Performance 2

Sander Deckx
Zonderzeeër

21:00
NL, boventiteld EN
Performance

In Zonderzeeër, een performance geschreven en gespeeld door Sander Deckx, vraagt deze theatermaker zich af of opgaan in de massa mogelijk is voor wie niet op de massa lijkt. Of opgaan in de massa nodig of wenselijk is. Hoe je omgaat met een fanfare die de hele tijd achter je aanloopt. Welke invloed de blik van de ander op je heeft. Wat het verschil is tussen bekeken en gezien worden. 

Het enige verschil tussen kijken en zien ben jij. – Etcetera over Zonderzeeër

 

• Francesca Grilli (1978) is een Italiaanse multidisciplinaire artiest gevestigd in Brussel. Ze richt zich op performance, installaties en video, met een speciale nadruk op geluid. Grilli's projecten verkennen het concept van het resistente lichaam, in eerste instantie een weerspiegeling van de weerstand tegen het leven, tijd en verval. Haar recente werken tonen het lichaam dat vecht tegen consumptie, vaak met een verdwijning als gevolg van de acties van het werk. Ze gebruikt de stem om contact te maken met het persoonlijke en collectieve onbewuste, waardoor een fysiek en emotioneel engagement ontstaat. Haar werk behandelt politieke, sociale en poëtische kwesties door middel van koorzang, overlappende stemmen en de aanwezigheid van een performer.

Sander Deckx (1994) studeerde af aan de opleiding Woordkunst in het Conservatorium van Antwerpen (2023). Door zuurstoftekort bij zijn geboorte zit Sander in een rolstoel. Hij speelde nog voor zijn opleiding onder andere in twee voorstellingen van HETGEVOLG, onder leiding van Stefan Perceval: Hartekop (2012) en Rood (2018). Als stage in zijn masterjaar danste hij in ON -, een beeldende dansvoorstelling voor kinderen, van choreografe Danaë Bosman, in samenwerking met Theater Froefroe en Het Paleis. In 2023 stond Sanders solovoorstelling ZONDERZEEËR op Theater Aan Zee.

 

Record

creation Francesca Grilli ⎸ words Azzurra D’Agostino, Piffi ⎸ stuntwoman training Lisa Patoor ⎸movements Benno Steinegger ⎸ choir director and vocal trainer Jean-Baptiste Veyret-Logerias/Ine Claes ⎸ composer Christophe Albertijn ⎸ studio assistant/communication Elena Regazzoni ⎸ rigger Esteban Vin ⎸ graphic design Marzia Dalfini ⎸ videographer Gregor Gobec ⎸ production Hiros ⎸coproduction VIERNULVIER, workspacebrussels, Indisciplinarte Terni, Snaporazverein, Høstscena ⎸partners KAAP, Kaaitheater, BASE Milano, Høstscena, Bunker / Mladi Levi festival ⎸ with the support of Corpoceleste, WpZimmer, Vlaamse Gemeenschap, VGC ⎸ special thanks to Arturo Zanaica, Mira De Schepper, Loïs Heirman, Manon Joannoteguy, Néphéle De Bie, Marie Maloux, Joanne de Broux, Arnold Tamchom, Morgane Wadbled, Alma Rosado

Zonderzeeër

creation Sander Deckx ⏐coaching Mitch Van Landeghem & Janneke Remmers 

DUUR: 120 min.

Double bill: met een ticket kun je beide voorstellingen zien.

vr 13 sep 24
20:00
24€
20€
18*€
14€
12€