ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Intermedial Meaning-Making in Climate Change Theater

talk
25.09.2023

Wat als het theater mensen zodanig wil beïnvloeden dat zij het theater niet simpelweg verlaten als mensen die kunst waarderen, maar als mensen die openstaan voor theater als een interventie in het maatschappelijk discours en ethische debatten? 

Tal van toneelschrijvers zoeken naar 'formules' om ons ideeën te laten horen en zien, zoals het opgeven van de scheidslijnen tussen het menselijke en het niet-menselijke. Ze experimenteren hoe abstracte langetermijn-data rond het klimaat tastbaar te maken. Deze lezing over (Engelstalig) theater rond klimaatverandering, laat ons kennismaken met een reeks intermediale methodieken waarin we nieuwe perspectieven krijgen voorgeschoteld om te overleven op deze planeet. 

Nassim W. Balestrini is hoogleraar Amerikanistiek en inter-medialiteit aan de Universiteit van Graz, Oostenrijk, waar ze ook aan het hoofd staat van het Centrum voor Intermedialiteitsstudies (CIMIG). Veel van haar onderzoek gaat over grenzen en mobiliteit - tussen landen, culturen, talen of media. Theater over klimaatverandering speelt sinds een tijdje een belangrijke rol in haar onderzoek en lessen. In deze context onderzoekt ze manieren om samen te werken met kunstenaars om creatief werk te integreren in de lessen literatuur- en cultuurwetenschappen. 

Deze lezing was oorspronkelijk gepland plaats tijdens de weKONEKT.week van de VUB is een samenwerking tussen Kaaitheater en het Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC). De voertaal is Engels, maar tijdens de Q&A kunnen vragen gesteld worden in het Nederlands, Engels en Duits. 

DUUR: 120 min.
TALEN: Engels
Presented by
Kaaitheater VUB WeKonekt Centre for Literary and Intermedial Crossings