ma di wo do vr za zo
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
 
 

WIPCOOP Brussel 2021

by Mestizo Arts Platform

theater
performance
27—28.10.2021

Voor het zesde jaar op rij strijkt WIPCOOP neer in Brussel. Ook in de Kaaistudio’s zullen artiesten uit de Brusselse scène hun Work In Progress tonen aan een publiek van professionals en nieuwsgierige kijkers. Waar staan ze op dat moment met de ontwikkeling van hun nieuwe podiumcreaties?

In totaal tonen 6 artiesten of collectieven elk 30 minuten uit hun Work In Progress. Aansluitend gaan ze in gesprek met dramaturgen, werkplaatsen, producenten en programmatoren over het getoonde werk en mogelijke steun. Tijdens deze momenten vertellen andere artiesten over nieuw werk, nieuwe initiatieven of projecten in artist talks met het publiek.

• WIPCOOP – de Work In Progress Coöperatie van Mestizo Arts Platform – is een all year round ontwikkelingsparcours in Antwerpen, Brussel, Gent en Mechelen. Vanuit de kracht van coöperatie willen ze nieuw artistiek werk zichtbaar maken, er een dialoog rond opzetten en artiesten en organisaties matchen om dit werk verder te kunnen ontwikkelen en spelen wanneer het af is. WIPCOOP = ruimte maken voor nieuwe stemmen, verhalen, vormen en talen in de podiumkunsten.

• Ontdek ook het boeiende avondprogramma met nieuw werk van WIPCOOP → #PLAYS in KVS met Awoulath Alougbin met Aro Ilè (27 & 28.10),  een double bill met werk van Tomas Natamashikiro met Bully en Les Mybalés en daarnaast Ester Nadal met Le vide (30.10).  Kom op 4 en 5 november kijken naar Ourangan van Ilyas Mettioui & Zoé Janssens/Boreal


Programma overzicht Kaaistudios 27/28

27/10 _ 9:30 > 15:00

09:30 Onthaal met een warm welkomstwoord en een drankje
10:00 Jenny Onya Ambukiyenyi
11:30 Yousra Dahry (in het Frans)
13:30 Inès El Bakari & Jad Zeitouni (in het Nederlands & Frans)
15:00 docu WIPCOOP 2020 
+ kick-off reception

28/10 _ 9:30 >15:00

09:30 Onthaal met een warm welkomstwoord en een drankje
10:00 Lucas Katangila
11:30 Briana Ashley Stuart
13:30 Roxane Hardy / One Nation Crew


Uitgebreid programma

27/10_ 9:30 > 15:00

09:30 Onthaal met een warm welkomstwoord en een drankje

10:00 - 10:30 Jenny Onya Ambukiyenyi - RELIGION KITENDI 

Esdras en Chadrak proberen allebei in een waanzinnige stormloop een uiterst belangrijke brief te droppen in het centrale postkantoor van Kinshasa. Tegen alle verwachtingen in creëren ze een band en bundelen ze hun krachten, opdat zijzelf én de hele natie zou overleven. 

'It’s now or never if and only the music is still playing.'

Jenny Ambukiyenyi Onya zette haar eerste stappen in de Brusselse scene met Elikya Na Ngai, over verkrachting van vrouwen in de DRC – in maart 2016. In Religion? Kitend¡ combineert ze opnieuw dans (Hip-Hop, Ndombolo, Krumping en Dancehall) en theater. Het verhaal speelt zich af in Congo, een land dat ze koestert.
 

11: 30 - 12:00 Yousra Dahry - DRARISME 

'Het 'Drarisme' stelde mij in staat om te emanciperen.'Het is dankzij het Drarisme dat ik kon scheiden, dat ik het podium opstapte, dat ik het recht opeiste om een hoofddoek te dragen,of om hem als een tulband te dragen, of om naar het strand te gaan met mijn korte broek en een hoofddoek op mijn hoofd!'


Haar liefde voor het drarisme brengt Yousra er ook toe om deze kritisch onder de loep te nemen. Een zoektocht naar de grenzen van die filosofie. 

'Je veux parler de mes propres questions: DIEU, l’amour, drari, mes parents et les hommes.'

Yousra Dahry lijkt op 32 lentes al duizend levens geleefd te hebben. Ze was opvoeder, radiopresentator, columnist,  journalist, art director en sinds 2016 slam dichteres. Deze creatie is haar eerste one-man-show.
 

13u30 - 14:00  Inès El Bakari & Jad Zeitouni - QUI CHERCHE, DIE VINDT. 

Ines El Bakari en Jad Zeitouni verdiepen zich in de complexe identitaire vorming waar zij door zijn gegaan en proberen vragen te beantwoorden waar jongeren met gelijkaardige meervoudige identiteiten dagdagelijks mee zitten. 
Het is niet enkel onze zoektocht, maar die van een hele generatie. 

Een tweetalige interactieve transdisciplinaire locatievoorstelling met inwisselbare cast in de traditie van het actietheater van Ras El Hanout. Via een mix van: workshops, beeldende kunst, kunstgeschiedenis, performance en de identiteitsvraagstukken van een hele generatie, deconstrueren ze vooroordelen door de kwestie van de Vlaamse identiteit aan te pakken. Publiek en acteurs ontmoeten elkaar in een artistieke uitwisseling over een meervoudige én tegelijk ongrijpbare materie. 
Inès El Bakari en Jad Amine Zeitouni waren te zien in ‘The  D-Word’ en ‘Home Sweet Home’, beide Ras El Hanout producties. Met 'Qui cherche, die vindt' willen ze met een heel eigen touch cultureel bewustzijn koppelen aan de vele verschillende manieren waarop ze zich identificeren.
 

15:00 WIPCOOP DOCUMENTARY 2020 + Kick Off Receptie


28/10 _ 9:30 >15:00


09:30 Onthaal met een warm welkomstwoord en een drankje
 

10:00 - 10:30 Lucas Katangila - LA VESTE DU PRESIDENT 

Lucas Katangila stelt in KOTI YA RAÏSI, of La Veste Du President in het Swahili, de perverse effecten van de globalisering en misbruik aan de kaak. Met deze danssolo verbindt hij twee werelden in conflict en voert hij strijd voor gerechtigheid, waarheid en herstel. Door de schaduwzijde van een land en regio te belichten: het alledaags geweld, de uitbuiting van de zwarte bevolking tot de plundering van de Afrikaanse rijkdommen, hekelt hij tegelijk het stilzwijgen en de nalatigheid van de supranationale instellingen en westerse media.

'Au Congo il y a une course au pouvoir, chaque politicien porte une veste pour montrer son pouvoir et s’emparer d’une partie des richesses du pays.'
Lucas Katangila is een choreograaf, danser en performer met een passie voor hip hop, hedendaagse en traditionele Afrikaanse dans. Via de Mboka Dance Family – in Goma waar hij opgroeit – maakt hij sinds jongs af kennis met dans en het bespelen van instrumenten als djembe, likembe, kalumbatini, marimba, dungu en kinubi. Samen met enkele vrienden richt hij er een project met straatkinderen en kindsoldaten op – Ndoto mchezo za watoto (Dream of child dancers) – met een duidelijke boodschap: ‘STOP het misbruik van kinderen in de frontlinies van de oorlog’. 

Dans is voor Lucas een wapen dat hij inzet als middel voor educatie, empowerment en het overbrengen van een politieke boodschap. Choreografie en beweging zorgen voor een veilige collectieve ruimte, een moment om het geweld te stoppen. Vandaag studeert Lucas in Brussel aan het Institut Supérieur des Arts et Choregraphies ISAC. Daarnaast danst hij bij SLAYERS DANCE COMPANY, AMIZEROK East African Boléro, en in zijn eigen gezelschap MBOKA DANCE Cie. Hij trad op in festivals en battles in heel Afrika en Europa zoals Sakata Dance Battle Kenya, Mayfest UK, Congolisation Festival, Kunstenfestivaldesarts …In 2020 won hij de  Roel Verniers Prijs voor zijn danssolo Ndoto (te zien op Het Theaterfestival 2021). Lees hier meer over Lucas.
 

11:30 - 12:00 Briana Ashley Stuart - MOVING MEDITATIONS 

MOVING MEDITATIONS wil de vrijheid van hedendaagse beweging verzoenen met de technische vorm van Stepping, een Afro-Amerikaanse vorm van lichaamspercussie. Door deze schijnbaar ongelijke bewegingsstijlen te laten samensmelten creëert Briana Ashley Stuart ruimte voor nieuwe gedachten en verbeelding rond Stepping. Vanuit experiment en uitwisseling tast ze disciplinaire grenzen af.

'Even though this art form is specific to the African American experience, it emerged from the human need to express oneself and be heard.'

Briana Ashley Stuart is een Amerikaanse performer, leraar en choreograaf die woont en werkt in Brussel. Haar professionele ervaring gaat van hedendaagse dans tot Afro-Amerikaanse danstradities als Stepping. Moving Meditations is een onderzoek naar deze laatste minder bekende dansvorm. De geschiedenis en cultuur van kunstvormen en hoe die zich verhouden tot de menselijke conditie intrigeren haar.
 

13:30 - 14:00 Roxane Hardy - R’ÊTRE

'Wij mensen hebben de behoefte om alles in categorieën in te delen, om het in tweeën te delen, om te weten of iets zwart of wit is, of iets goed of slecht is, of iets eerlijk of oneerlijk is en juist daarom willen wij onszelf onder de loep nemen. Onze opvoeding belet ons vrij te zijn. Vrij om naar onszelf te luisteren, vrij om onszelf volop lief te hebben als "WIJ" - licht en schaduw - tezamen om te  ZIJN. Ontwaken is accepteren dat je beide in één bent. Waarom zouden we vechten met wat we zijn?'

De performers - Kevin Messa en Roxane Hardy -  proberen hun hele wezen te accepteren. Ze delen hun innerlijke strijd en hoe zij de weg naar het ontwaken ervaren.

 

We voorzien soep, blijf lunchen!

Voor dit programma heb je een Covid Safe Ticket nodig. Hier vind je meer info.