ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

TALK

performance
installatie
27—29.01.2011

 

Plamuren en beschaven
Theatermaker en beeldend kunstenaar Kris Verdonck voegt een ‘oude’ en een ‘nieuwe’ performance samen:

Het eerste deel is ‘een theaterstuk voor twee stukadoors’ en werd gecreëerd in 2001. Op het podium staat een stuk ruwe muur van 8 vierkante meter waarin een 20-tal kleine microfoons zijn aangebracht. De stukadoors bekleden de muur met plaaster. Het publiek ‘hoort’ hoe dat werk vordert, hoe de materie verandert. In dit tafereel is alles authentiek en functioneel: de stukadoors zijn aanwezig omdat hen gevraagd werd een muur te bezetten, het licht dient om de oneffenheden in het bezetsel te kunnen zien, de pauze is nodig om de aangebrachte laag te laten drogen… Dit eerste deel gaat over gladstrijken, over het wegwerken, over het verhullen van oneffenheden… Het gaat over beschaving: een huis in aanbouw is een soort grot, tot de stukadoors langsgekomen zijn. Dan is het huis bewoonbaar, beschaafd, zuiver. Een wit vierkant. 

 

 
In het tweede deel probeert een acteur zijn verhaal zo authentiek, zo objectief mogelijk te vertellen. Geen franjes, geen interpretaties. De naakte waarheid. Hij staat voor de muur, voor het witte vierkant, maar in tegenlicht. Hij is als een schaduw, als een anonieme getuige op de televisie, zijn stem lichtjes vervormd. In zijn discours zet hij het Business Plan uiteen van een land in een ver continent. ‘Rwanda Inc. 2010’. Dit plan bevat de prognoses voor de toekomst van deze natie. Een stralend leven lijkt in het verschiet te liggen. Een zegetocht. Geen prijs is te hoog, geen middel te min. Het doel heiligt àlle middelen. Nochtans bestond het verleden uit oorlog, genocide, hongersnood, extreme armoede… Hoe geraak je van punt A naar punt B en wat gebeurt er onderweg? Hoe kan je de oneffenheden in de muur gladstrijken? Laag boven laag boven laag. De gaten bedekken, de barsten doen verdwijnen. Verhullen, verbergen, bluffen, liegen, negeren, beschuldigen, onderdrukken, kapot maken… Daaronder zit een geroezemoes van stemmen.

Deze performances maken deel uit van een onderzoek dat Kris Verdonck wil voeren naar taal (TALK) en theater als medium (EXIT, een volgend project).

concept, direction Kris Verdonck | actor X | text Joris Verhaegen | dramaturgy Marianne Van Kerkhoven | production A Two Dogs Company (Brussels) | co-production Kaaitheater

TALEN: Nederlands