ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Othello, c'est qui

theater
26—27.11.2010

De vreemdeling

Othello is een van de meest bekende rollen voor zwarte acteurs op westerse podia. In Afrika is de figuur echter vrijwel onbekend. Het personage blijkt een puur Europese creatie, een meervoudige reconstructie van ‘de vreemdeling’. Dit fenomeen inspireerde de Duitse beeldende kunstenaar Knut Klaßen en theaterregisseur Monika Gintersdorfer. In Othello, c’est qui voeren ze een dialoog op tussen de in Ivoorkust geboren danser en acteur Franck Edmond Yao en de Duitse actrice Cornelia Dörr. Hun gesprek over de figuur van Othello mondt uit in een scherpe confrontatie tussen twee culturen met hoogoplopende emoties, vooroordelen, misverstanden en tegenstellingen.

• Monica Gintersdorfer en Knut Klaßen werken sinds vijf jaar samen. Hun voorstellingen combineren tekst en beweging en vermengen hedendaagse en traditionele, Afrikaanse en Europese cultuur. Zo slaan ze een brug tussen verschillende dans- en theaterculturen. Met de performers van Othello, c’est qui maakten ze eerder de vijfdelige dansvoorstellingenreeks LOGOBI, waaruit in november twee delen worden getoond in de Beursschouwburg.

‘Aan de hand van de basisconflicten van het toneeldrama - liefde en jaloezie – ontmantelen de performers clichés en belichten ze verschillende culturele perspectieven, zonder daarbij in een zwart-witportret te vervallen. - Hamburger Abendblatt

Het Duitse tijdschrift Tanz riep hen in zijn jaarboek 2010 uit tot Compagnie van het jaar.
Othello, c’est qui kreeg de prijs voor de beste Off-Theatre-Production van 2009 in Dutsland.

De Beursschouwburg toont van Monika Gintersdorfer & Knut Klaßen Logobi 02 en Logobi 05. Logobi is een virtuoze Ivoriaanse straatdans. Gintersdorfer & Klaßen organiseren sinds 2005 theatrale Logobi-ontmoetingen. Hun partners zijn de Ivoorse dansers en choreografen Gotta Depri en Frank Edmond Yao. Zij dansen met West-Europese vakgenoten, in dit geval Gudrun Lange en ex-Forsythe danser Richard Siegal. Samen storten zij zich in een clash van bewegingstalen en culturele contexten.

BITS(&pieces) #2, Beursschouwburg, november 2010. Speeldata: www.beursschouwburg.be
Op dinsdag 16 november staat Logobi #2 op het programma en op 17 november Logobi #5.

concept developer and director Monika Gintersdorfer | stage and set design Knut Klaßen | cast Cornelia Dörr & Franck Edmond Yao alias Gadoukou la Star | co-production Gintersdorfer/Klaßen, Kampnagel Hamburg, Forum Freies Theater Düsseldorf | subsidised by Fonds Darstellende Künste e.V., Hamburgische Kulturstiftung | in co-operation with Festival Impulse and brut Wien

TALEN: Frans Engels