ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

BLACK + I-on

performance
24.02.2011

OPENINGSAVOND VAN PERFORMATIK 2011
DOUBLE BILL

Mette Edvardsen [BE]
BLACK

BLACK van de Noors-Brusselse choreografe Mette Edvardsen is een performance over het zichtbaar maken van dingen. De ruimte is leeg. Er is niets. Langzaam wordt een wereld zichtbaar door wat de performer zegt en doet. Zij is de bemiddelaar tussen het publiek en wat er is. Alleen het lichaam is fysiek aanwezig . Het voert handelingen uit en manipuleert onzichtbare objecten en probeert de kloof tussen idee en ervaring, tussen hier en daar te overbruggen. Een typische Edvardsen-voorstelling: subtiel, slim en integer.

Ivo Dimchev & Franz West [BG/BE & AT]
I-on

Begin jaren zeventig maakte de Oostenrijkse beeldend kunstenaar Franz West de eerste draagbare sculpturen die hij Paßstücke (adaptives of hulpstukken) noemde. Alledaagse voorwerpen verpakt West in gaas en gips met de bedoeling dat het publiek ze oppakt en er zelf mee rondloopt. Wests objecten functioneren als prothesen. Met een vette knipoog zet hij zo onze veelal afstandelijke relatie tot kunstwerken op losse schroeven.

Deze zomer vroeg West aan de Bulgaarse performer Ivo Dimchev om twee video’s te maken met zijn Paßstücke. Dimchev vroeg op zijn beurt of hij met de sculpturen een voorstelling mocht maken. De solo I-on was al te zien in de Gagosian Gallery in Rome en de Hayward Gallery in Londen, en wordt nu voor het eerst in een theaterzaal getoond. Dimchev werkt verder aan een groepsvoorstelling, X-Ion, die volgend seizoen in het Kaaitheater te zien is.

• De Bulgaarse kunstenaar Ivo Dimchev woont en werkt sinds 2009 in Brussel. Zijn werk munt uit door een onnavolgbare, weirde fantasie en een indrukwekkende lichaamstaal en stemgebruik. Van al zijn stukken is hij zelf regisseur, choreograaf, schrijver, zanger en uitvoerder. Met voorstellingen als Lili Handel en Paris won hij diverse internationale prijzen en zijn solo Som Faves werd geselecteerd voor het jongste Theaterfestival.  We zijn erg blij dat hij nu ook in het Kaaitheater staat en meteen het Performatik festival opent en afsluit.
 

BLACK: created and performed by Mette Edvardsen | support Kaaitheater, WorkSpaceBrussels, Vooruit (Gent)
I-ON: by Ivo Dimchev | in collaboration with Franz West