ma di wo do vr za zo
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
 
 

ANARCHIV #2: second hand

dans
03—04.02.2010

In hun ANARCHIV-reeks onderzoeken de Hamburgse Kattrin Deufert en Thomas Plischke, samen het artistieke duo deufert+plischke, het choreografisch materiaal dat zij in de voorbije negen jaar samen creëerden. Typische thema’s en stijlfiguren herformuleren zij in nieuw werk, niet als een ‘best of’ of als een pedagogisch opgezette kijk in de artistieke keuken, wel als een her-schrijven van archiefmateriaal. Voor elk ANARCHIV-project werken zij samen met andere kunstenaars die bekend zijn met hun werk. Zij bieden hun materiaal aan en laten het door de gasten openen, ontleden, bewerken, naar hun hand zetten.

Voor ANARCHIV #1: I am not a zombie werkten Deufert en Plischke samen met de Belgische curator, dramaturg en kunstenaar Jeroen Peeters, de Duitse filosoof Marcus Steinweg, de Zwitserse kunstenares Lucie Tuma en de Griekse filosofe en scenografe Marialena Pouskouri.

Voor ANARCHIV #2: second hand nodigen zij de Amerikaanse choreografe DD Dorvillier, de Deense performanceartieste Cecilie Ullerup Schmidt en de Duitse filosoof Marcus Steinweg uit om met hun materaal aan de slag te gaan. ‘Geef mij je materiaal en ik zal je tonen wat je er niet mee doet’ zou het motto kunnen zijn. De choreografie van de voorstelling werd vooraf volledig en letterlijk uitgeschreven volgens het ‘cadavre exquis’-principe. Daarbij gaven de vier hun beschrijvingen van bewegingen steeds aan elkaar door met de vraag om de beschrijving aan te vullen en te preciseren. Zo ontstond een complex geheel van neergeschreven bewegingen in vier boekjes, die samen de choreografie vormen die zij op scène brengen. Vrij ongewoon gaat in deze voorstelling het geschreven archief dus vooraf aan de beweging zelf. In het tweede luik van de voorstelling wordt de choreografie opnieuw ontleed en in afzonderlijke scores doorgegeven aan het publiek voor een tweede ‘tweedehands’-interpretatie. Bernhard Schreiner creëert elke avond live de muziekscore.


Archiving Dance: 4/2, 21:00: Timmy De Laet, onderzoeksmedewerker aan de Universiteit Antwerpen, gaat in gesprek met Kattrin Deufert, Cecilie Ullerup Schmidt en DD Dorvillier over het archiveren, delen en doorgeven van dansmateriaal. In het Engels; gratis toegang.


de et avec deufert+plischke, DD Dorvillier et Cecilie Ullerup Schmidt | texte Marcus Steinweg | musique Bernhard Schreiner | responsable de la production Barbara Greiner | production deufert+plischke et Gemeinschaftspraxis Hamburg e.V. | avec le soutien de Behörde für Kultur, Sport und Medien Hamburg; National Performance Network avec le soutien du German Federal Cultural Foundation dans le cadre de leur projet Dance Plan Germany | coproduction Kaaitheater, PACT Zollverein (Essen), Kampnagel (Hambourg)