ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Tearing off a piece

performance
18—20.02.2009

Fresh and juicy, sexy and funny

De Amerikaanse feministe en schrijfster Valerie Solanas (1936-1988) is vooral bekend omdat zij in 1968 Andy Warhol neerschoot (Warhol overleefde de aanslag). Haar SCUM Manifesto kan men zien als radicaal-feministisch, manhatend bombastisch pamflet, maar zelf sprak zij in een interview met The Village Voice van een ‘literair werkstuk’.

Het is een gepassioneerde, geestige en briljante tekst die commentaar levert op onze maatschappij en vragen stelt bij sociale kwesties, kapitalisme, klassensysteem, kunst, wetenschap en nog zo een en ander. ‘It’s all fresh and juicy, sexy and funny’, zeggen choreografe en theatermaakster Adrienne Altenhaus en muzikante en performanceartieste Anat Ben-David (Chicks on Speed). Ze bouwen een feestje rond deze tekst, meevieren is de boodschap.

Voor de voorstellingen krijgt u op beide avonden een gratis filmprogramma:

18/02/2009, 19:00: Isidore Isou, Traité de bave et d’éternité
1951, 120 min., in het Frans, ondertiteld in het Engels

De Roemeen Isidore Isou verhuisde in 1945 naar Parijs en richtte er meteen de ‘lettriste’ beweging op. Het ‘lettrisme’ ging stormend tekeer met poëzie en andere kunstvormen om tot een nieuwe taal te komen. Traité de bave et d’éternité is hun cinematografisch manifest. Isou smokkelde de film clandestien in het programma van het filmfestival van Cannes en zorgde voor een serieuze rel, temeer omdat hij de film beschouwde als een ‘revolutie tegen de cinema’, beeld en geluid opzettelijk niet synchroniseerde en de pellicule al krassend of met javel bewerkte. Vandaag wordt Traité de bave et d’éternité beschouwd als een belangrijke scharnierfilm die zowel de cineasten van de Nouvelle Vague als de Amerikaanse experimentele filmmakers inspireerde. Zij noemen hem dan ook zonder schroom een van de belangrijkste cineasten ooit.

19/02/2009, 20:00: John Bock, Inside Beyond
2007, 47 min., in het Duits, ondertiteld in het Engels

De Duitse kunstenaar John Bock geniet internationale faam door zijn spectaculaire, komisch-groteske performances waarin hij op een uniek wijze theater, lezingen, video, installatie en sculptuur vermengt. Parallel aan deze performances realiseerde hij korte, snel gemonteerde videowerkjes die recent meer en meer evolueren naar langere, narratief gestructureerde films met acteurs en decors. Hoe dan ook blijven deze films eigen aan het John Bock-universum: een kleurrijke, enigmatische en absurde wereld waarin elke rationele interpretatie wegvalt. Inside Beyond is een doorslaggevend voorbeeld van het latere werk. Bock omschrijft de film als een achtdelig chaotisch psychodrama tussen twee vrouwen. Zowel zijn performances als zijn films baden in een eigenzinnige unieke wereld vol biografische, artistieke en wetenschappelijke referenties.
Met: Jytte-Merle Böhrusen, Anne Tismer, John Bock

 

TALEN: Engels