John Jesurun [New York]

Philoktetes

Philoktetes
Philoktetes

30.11 – 02.12.2006

De Golfoorlog en de Griekse mythe van Philoktetes in mix van theater en video

De Amerikaanse auteur en theatermaker schreef Philoktetes, een bewerking van de Griekse mythe, in 1993, kort na de eerste Golfoorlog. Enkele scènes van dit stuk maakten deel uit van de triptiek Philoktetes-variaties (1994), een productie van het Kaaitheater in een regie van Jan Ritsema. Het was de laatste productie waarin Wooster Group-acteur Ron Vawter te zien was. Hij overleed kort nadien aan aids. Het verhaal van Philoktetes, de Griekse krijger die wegens een ondraaglijk stinkende wonde door zijn medestrijders op weg naar Troje wordt achtergelaten op het onbewoonde eiland Lemnos, werd daardoor o.a. ook een metafoor voor aids.

Eind 2004 ensceneerde John Jesurun zelf de volledige tekst van zijn Philoktetes. De eenzame en zieke Philoktetes wordt tien jaar na zijn aankomst op het eiland opnieuw opgezocht door Odysseus en Neoptolemus. Hen werd voorspeld dat de Grieken de Trojaanse oorlog slechts konden winnen indien zij de boog van Heracles in de strijd zouden gebruiken. Die boog is in het bezit van Philoktetes en het bezoek van Odysseus en Neoptolemus aan Lemnos heeft als enige doel om Philoktetes die boog afhandig te maken.

In zijn bewerking pendelt Jesurun tussen antiek en hedendaags taalgebruik, in zijn regie opteert hij voor een combinatie van acteren en video. De creatie vond plaats op het festival spielzeiteuropa, een afdeling van de Berliner Festspiele. Jesurun ensceneerde ook een Japanse versie met de legendarische Noh-theater-acteur Hideo Kanze als Philoktetes.

De presentatie van Philoktetes door het Kaaitheater kadert in een lange traditie van presentatie van Amerikaans werk. Naast The Wooster Group presenteerde het Kaaitheater in de afgelopen jaren werk van Claude Wampler, The Builders Association, Richard Maxwell, Radiohole en Big Art Group. Van al deze groepen was het Kaaitheater telkens de eerste Belgische presentator en voor allen was het ook een belangrijke stap naar een verdere ontsluiting van hun werk in Europees perspectief.


Texte, mise en scène, vidéo et décor John Jesurun
Avec Pedro Pascal (Philoktetes), Oscar de la Fe Colón (Odysseus), Mauricio Salgado (Neoptolemus)
Lumière Jeff Nash
Régie Richard Connors