ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Performatik 19

Festival

13>23/03/2019

Performatik zet de hedendaagse performance art of ‘live art’ elke twee jaar in de kijker, samen met elf Brusselse partners. Elf dagen lang betreden kunstenaars een schemerzone waarin ze duchtig aan de codes van de podiumkunsten én de beeldende kunsten morrelen. Performance floreerde in het verleden al in de kunstenwereld, en neemt er de laatste jaren steeds beslister zijn plek in. 

Vito Acconci – nog te gast op Performatik09 – beweerde dat performance art slechts een tijdelijke kunstvorm kan zijn in het oeuvre van een artiest. Een moment dat alles door elkaar schudt, als aankondiging van een nieuwe periode. Maar nu op de vorige kunstbiënnale van Venetië drie performancekunstenaars een gouden leeuw ontvingen, nu performance art een vast onderdeel is op kunstbiënnales en kunstbeurzen… blijken de ‘immateriële’ kunstvormen ook in de beeldende kunstwereld een vaste plaats verworven te hebben. 

Is het een teken des tijds dat levende lichamen steeds meer de musea binnensluipen? Spelen musea handig in op de vraag van de consument naar ervaringen? En gaan de kunstenaars hier gretig in mee, door bijvoorbeeld meteen een podium-versie én een museumversie te creëren? Of zoeken ze naar nieuwe vormen en presentatiewijzen die morrelen aan de codes van zowel kunstwerk, publiek als instituut? Performatik kiest al tien jaar lang resoluut voor het laatste. Want performance art is een kunstvorm die in essentie fragiel is – en moet zijn. 

In deze zesde editie maakt beeldend kunstenaar Laure Prouvost – in samenwerking met Sam Belinfante en Pierre Droulers – haar eerste performancewerk voor de theaterzaal, en laat choreograaf Noé Soulier een twintigtal kunstwerken uit de collectie van Centre Pompidou de theaterruimte innemen. Alexis Blake en Jocelyn Cottencin geven kunsthistorische werken een nieuw perspectief. Jimmy Robert, Jozef Wouters/Globe Aroma, Last Yearz Interesting Negro en PRICE, verleggen de grens tussen zichtbaarheid en onzichtbaarheid. 

Historische backdrop van Performatik19 is de Bauhaus-beweging, die 100 jaar geleden ontstond. Een aantal Bauhaus-krachtlijnen zijn immers ook nu erg actueel: vakmanschap versus massaproductie, het statuut van de auteur en het collectief, de kunstacademie als een gemeenschap van artiesten, kunst dichter bij het dagelijks leven brengen, en de relatie tussen mens en ruimte als basis voor het ontwikkelen van nieuwe leefwereldmodellen. De Bauhaus-principes vormen het vertrekpunt voor de werken van Radouan Mriziga, Ula Sickle en de a.pass-onderzoekers. In deze editie zullen bovendien meer dan ooit artiesten samen creëren met studenten, en niet enkel eindproducten tonen maar ook het werken zelf. 

Een van de andere lijnen in Performatik19 is dood, verlies, en performativiteit. In maart herdenken we immers ook de Brusselse aanslagen van 2016. Tijdens U-Loss en Bardos States ontwikkelen, respectievelijk, Barbara Raes en The Monastery nieuwe rituelen rond verlies. Lotte van den Berg en Liz Magic Laser zullen de grens aftasten tussen performance, therapie en politiek, terwijl IN/FINITY creëert op het kruispunt tussen zorg en kunst. 

Performance laat zich niet vangen in één categorie. Verwacht je aan één-op-één-performances, performances van 4 minuten tot een hele dag, rituelen, performed research, concerten, een demonstratie in de stad, dans, geluidsinstallaties, lecture performances, debatten, geactiveerde tentoonstellingen… en een feest. Bindend element is telkens het live gebeuren, de ontmoeting tussen jou en de performer, in het hier-en-nu. Welkom!

Kaaitheater in association with
a.pass | Argos | Beursschouwburg | Bozar | CC Strombeek | Centrale For Contemporary Art | Kanal – Centre Pompidou | TOPAZ / IN/FINITY | WIELS | workspacebrussels | ZSenne artlab

 

PERFORMATIK PASS
Kies 4 of meer verschillende voorstellingen uit het Performatik-programma en je krijgt 25% reductie op de basisprijs. Boek je later extra voorstellingen, krijg je dezelfde reductie. Voor een basisprijs van € 10 of minder bestaat geen reductietarief. → KOOP NU

 

Performatik for professionals

Bekijk hier de vorige edities van Performatik

→ lees hier het artikel over Performatik 2013 door Pieter T'Jonck

→ lees hier het artikel over Performatik 2015 en sociale sculpturen door Elize Mazadiego

Image: Laure Prouvost installation view Lisson Gallery, New York, 2018 © Laure Prouvost. Courtesy Lisson Gallery 

Presented by
Kaaitheater Kaaitheater Kanal - Centre Pompidou WIELS Bozar Argos Beursschouwburg workspacebrussels CC Strombeek De centrale Zsenne Artlab a.pass Topaz

Programmed in Performatik 19:

Events