Urban Conflict Game [+14]
In het Urban Conflict Game word je via een rollenspel ondergedompeld in verschillende bestaande cases, vraagstukken en conflicten in Brussel en haar publieke ruimte. Je neemt de identiteit aan van één van de stakeholders (bewoners, toeristen, beleidsmakers, ...) en tracht samen met de andere deelnemers tot een compromis te komen. Het doel is om een verbeterde situatie voor een zo groot mogelijke groep te realiseren, onder de begeleiding van Brusselse jongeren. Grappige en uitdagende kanskaarten en de verschillende scenario's maken het spel boeiend en onvoorspelbaar!
Je kan kiezen uit twee cases: De Kleine Ring (om 13:00) en Maximiliaanpark (16:00).
- 13:00 De Kleine Ring Case:
De Kleine Ring (R0) is de gedeeltelijke gemeentegrens van Brussel met de omliggende gemeenten. De Kleine Ring bevindt zich op plaats waar de vroege tweede stadsmuur stond. Zoals in de meeste Europese steden werden deze muren aan het einde van de 19e eeuw afgebroken en vervangen door grote boulevards, terwijl er buiten grote treinstations werden gebouwd. De Kleine Ring speelt een centrale rol in het Brusselse autoverkeer. In de 20e eeuw vonden er heel wat aanpassingen plaats, waaronder de bouw van autotunnels om het steeds toenemende autoverkeer te verwerken. Tegenwoordig bezwijken de tunnels onder betonrot. Het onderhoud en verbouwing kosten ruim 5 miljard euro. Tegelijk staat de Kleine Ring in zijn huidige vorm onder grote druk omwille van diens impact op de Brusselse gezondheid en verkeersveiligheid. Vanuit verschillende hoeken wordt deze dan ook in vraag gesteld en ook de beleidsmakers zetten voorzichtige stappen richting een veiligere en gezondere situatie. In sommige Europese steden werd er nog ambitieuzer gehandeld, denk maar aan het circulair Turia Park in Valencia en de overkapping in Madrid van de M30 langs de Manzares rivier, waardoor het nieuwe Parque del Rio van 7 kilometer lang werd gecreëerd. Hoe ziet de toekomst van onze Kleine Ring eruit? Kiezen we voor een status quo, maken we nog meer ruimte voor de auto? Of kiezen we resoluut voor een gezonde stad?
- 16:00 Maximiliaanpark Case
Het Maximilaanpark kreeg in 2015 veel media-aandacht tijdens de massale toestroom van vluchtelingen uit onder meer Irak, Syrië en Afghanistan. In het park, net naast de dienst van Buitenlandse Zaken, ontstond een tentenkamp waar meer dan 5.000 vluchtelingen een plek vonden. In oktober 2015 werd het kamp, ondanks protest, ontruimd. Het park blijft ook nu een beladen plek en staat bol van contrasten, verschillende stakeholders en agendas. Tijdens de Urban Conflict Game komen de verschillende actoren aan bod en trachten we samen tot een breed gedragen compromis en bijbehorend plan voor het park en de buurt te komen.
• Urban Foxes is een multidisciplinair Brussels placemaking collectief, met leden verspreid over heel de wereld. Ze streven naar een betere stedelijke gezondheid en welzijn. Hiervoor focussen ze op de inclusie van ondervertegenwoordigde stakeholders, met de nadruk op vrije toegang, gebruik en creatie van kwaliteitsvolle publieke ruimte en sociale interactie.