ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Hoe beweging blijven maken?

debat
online
06—07.02.2021

De afgelopen twintig jaar zijn er heel wat burgerbewegingen opgestaan. Vaak konden die op korte tijd publieke aandacht en aanhang winnen voor structurele veranderingen in de samenleving. Denk maar aan het klimaat, sociale kwesties en racisme... Dat op zich is al een krachttoer, zeker omdat zo’n beweging bijna per definitie op vrijwilligers bouwt.

De vraag duikt echter op: hoe kunnen activisten in beweging blijven en hun impact misschien zelfs vergroten, zonder zelf uit te branden? Hoe kunnen burgerbewegingen zichzelf intern en naar buiten toe beter organiseren? Precies daarover wil Wouter Hillaert van Hart boven Hard het hebben tijdens een gesprek met mede-activisten, als een gedeelde reflectie van binnenuit.

Dit soort peer-to-peer uitwisseling vindt zelden plaats, hoewel activisten vaak met vergelijkbare problemen en uitdagingen geconfronteerd worden. Hoe kun je veilig, gezond en sterk blijven terwijl je pusht voor verandering? Wat is daar (meer) voor nodig? Welke leerpunten kun je meegeven aan andere burgeractivisten en toekomstige bewegingen? 

Wouter Hillaert is cultuurjournalist en kernredacteur van rekto:verso. Hij werkte vijftien jaar als freelance theatercriticus voor achtereenvolgens De Morgen en De Standaarden is betrokken bij de burgerbeweging Hart boven Hard en State Of The Arts.

• Tractie is het trainerscollectief van Vredesactie. Wij ondersteunen groepen en organisaties die werken aan sociale en politieke verandering, door trainingen, workshops en begeleiding op maat.

Deze workshop is op uitnodiging. Mogelijk volgt er een publiek moment met de uitkomsten van deze ontmoeting.

deze workshop is tot stand gekomen als een samenwerking tussen Wouter Hillaert, Tractie & het Kaaitheater