ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

ACT

theater
#jury20
11—12.09.2020

In ACT verkent Kris Verdonck verschillende aspecten van het menselijke bestaan op de rand het verdwijnen in het werk van Samuel Beckett. ACT benadert Beckett op drie manieren: in een monoloog met teksten van Beckett, gespeeld door Johan Leysen (Stories and Texts for Nothing), een wetenschapper wordt uitgenodigd om te reageren op Beckett en een autonome scenografie die een mogelijk landschap voor een Beckett-tekst suggereert.

De veelzijdigheid en multidisciplinaire benadering weerspiegelen de complexiteit van Becketts werk en zijn tegelijk een poging die complexiteit letterlijk uit elkaar te halen. De triptiek van wetenschap, theater en high-tech laten als in drie aktes telkens een ander facet zien van de diamant ‘Beckett’. Ze verdiepen elkaars ervaring: een manier van spelen doet een wetenschappelijk inzicht plots leven en vice versa, een performatieve scenografie zoomt in op de onderliggende wereld van of misschien wel na de acteur en biedt een meer contemplatieve ervaring.

• Kris Verdonck bespeelt als regisseur een grensgebied tussen beeldende kunst, theater, performance en architectuur. Met Conversations (at the end of the world) - geselecteerd voor Het TheaterFestival 2018 - en Something (out of nothing) vond hij al schoonheid in de catastrofe. ACT is deel van een vierjarig onderzoek naar de raakvlakken tussen het werk van Beckett – waarin (het) Niets gebeurt – en de geheimen van het traditionele Japans No-theater uit de 14e-eeuw. In zijn artistieke praktijk doet Kris Verdonck een beroep op zowel wetenschappers als technici, ingenieurs en - uiteraard - performers. Het gaat dus niet meer alleen om het werk van één hond, maar van meerdere honden samen. Vandaar de naam die refereert aan het gedicht van Friedrich Torberg: A Two Dogs Company.

“Een uur lang hang je aan de lippen van een man die hopeloos verstrikt raakt in zijn poging zichzelf en de wereld rondom hem te definiëren. Een ontroerend portret van de westerse mens op zoek naar zin en betekenis.” – Jury Het Theaterfestival

director & concept Kris Verdonck | dramaturgy Kristof van Baarle | performer Johan Leysen | technical coordination Jan Van Gijsel | costume design Eefje Wijnings | production A Two Dogs Company & Het Zuidelijk Toneel | co-production Kaaitheater | with the support of Tax Shelter of the Belgian Federal Government, The Flemish Authorities & the Flemish Community Commission | thanks to Dirk Van Hulle, Pim Verhulst & Jean Paul Van Bendegem

DUUR: 75 min.
TALEN: Engels — srt. Nederlands Frans
MASS #2

Bij ACT maakt Kris Verdonck de installatie MASS #2, waarin vier poëtische landschappen zonder mensen zich ontvouwen.
> in de foyer
> van 3 tot 13/09
> doorlopend vanaf 11u