ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Sexism, Sharia and the Spectre of the Arab Muslim Man

talk
#gender
#Society
28.09.2017

De Sharia-wetgeving in de hudige globale context

Is seksisme wel eigen aan de islam? Vanwaar komt het hedendaagse schrikbeeld van de seksistische moslim en hoe wordt het gevoed? Tijdens dit salongesprek vertrekken sociologen Sarah Bracke en Zakia Salime vanuit deze vragen om het vermeende seksisme bij de Arabische moslimman en in de Islamitische Sharia-wetgeving onder de loep te nemen. Tegelijk trekken ze het onderwerp ook open: in welke mate kan een religieuze wetgeving samengaan met de universele rechten van de mens? Ze stellen niet enkel de vraag of dit mogelijk is, ook of het wenselijk is.

• Sarah Bracke is sociologe aan Universiteit Amsterdam en gespecialiseerd in gender, religie en secularisme, en culturalisering- en racialiseringsprocessen. Zakia Salime (Rutgers University, V.S.) is eveneens sociologe en voert o.m. onderzoek naar de politieke economie van de war on terror en islamitische samenlevingen en bewegingen. Mohamed Ikoubaân studeerde rechten aan de Universiteit van Fez en aan de ULB. Hij is medeoprichter van Moussem, een nomadisch centrum voor cultuur waarvan hij vandaag directeur is.

20:30 – Verwelkoming en introductie door Iman Lechkar (Leerstoelhouder Fatima Mernissi Leerstoel, VUB)
20:40 – Zakia Salime (Rutgers University): La patriarchie, est-elle propre à l'islam?
21:00 – Gesprek met Sarah Bracke (Universiteit Amsterdam), Mohamed Ikoubaân (Moussem) en Zakia Salime (Rutgers University). Gemodereerd door Rachida Aziz (Le Space).
22:30 – Einde

• De Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi (1940–2015) was de grote inspirator voor de ontwikkeling van het feminisme in de moslimwereld. Haar werk verkent het spanningsveld tussen macht, gender en islam en slaat bruggen tussen het Westen en de Arabische wereld. Na een succesvolle ode aan haar gedachtegoed in de Kaaistudio’s, lanceerde de VUB in januari 2017 de Fatima Mernissi Leerstoel, eveneens in de Kaaistudio’s.

Organisation VUB/Fatima Mernissi Chair & Kaaitheater

DUUR: 120 min.
TALEN: Frans — srt. Nederlands
Presented by
Kaaitheater VUB