ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

SSSSSSSSSSSS (hiss it, don't say it)

performance
#NxtGen
25.03.2017

Een imaginair beest, half object, half mens

Ieva Misevičiūtė noemt zichzelf ‘een voormalig Litouwse clown die onproductieve gymnastiek uitoefent’. Haar werkterrein strekt zich uit van theaters, over galerijen, tot de straten van New York. Met SSSSSSSSSSSS brengt ze een solo over overlevingsinstincten in de publieke ruimte, gebaseerd op Butoh-technieken.

“Wanneer ik een stuk maak, bestudeer ik dieren, objecten en mensen. Daaruit maak ik een soort imaginair beest, half object, half mens”, zegt ze. Voor SSSSSSSSSSSS neemt ze wespen, bijen, schorpioenen, meetinstrumenten en verstrooide voetgangers onder de loep. Initieel lijkt Misevičiūtė op een straatkunstenaar die een standbeeld speelt. De minutieuze bewegingen van haar levende sculptuur evolueren geleidelijk tot een choreografie.

• De Litouwse kunstenares Ieva Misevičiūtė woont en werkt in New York. Na een vroege carrière als circusclown, verdiepte ze zich in fysiek theater, dans, stand-up comedy en beeldende kunst. Ze maakte wereldwijd naam met performances tijdens o.a. dOCUMENTA en Performa en in Centre Pompidou en het MoMa. Tevens co-cureerde ze de Internationale Baltic Triënnale en Alligators! in de Appel.

concept, choreography, performance Ieva Misevičiūtė | artistic advice, movement development, Butoh training Vangeline | production Swiss Sculpture Exhibition Biel-Bienne, Le Mouvement: Performing the City (2014)