ma di wo do vr za zo
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
 
 

Ecopolis 2015

debat
spoken word
boekpresentatie
26.04.2015

Naar een duurzame toekomst

ECOPOLIS is dé ontmoetingsdag voor al wie begaan is met een duurzame toekomst. Beziel(en)de boeken, documentaires en dialogen over ecologie, economie en samenleving tussen schrijvers, wetenschappers en denkers uit het middenveld staan centraal.

Omdat ecologische uitdagingen geen taal- of landsgrenzen kennen, gaat ECOPOLIS voor divers, interactief en internationaal. Inspirerende denkers uit binnen- en buitenland zijn te gast.


PROGRAMMA (grote zaal)

11u00 > DEBAT 1: De Groene Utopie
Willen we de wereld bewoonbaar houden, moeten we onze samenleving drastisch veranderen. Filosoof Jean Paul Van Bendegem vraagt aan historicus Philipp Blom (AT), milieufilosoof Marius de Geus (NL) en Catherine Larrère (FR), voorzitster van de Fondation pour l'écologie politique, of ze zich een open, groene utopie kunnen verbeelden.

13u00 > TRANSITIEHEFBOOM: Het Nieuwe Geld
Ons geldsysteem belast mens en planeet met schulden en rente. Experten in alternatieve muntsystemen Leander Bindewald (Britse denktank NEF), Henk Van Arkel (NL), Anne Snick (BE) en Marek Hudon (BE) gaan in gesprek over initiatieven die ecogeldsystemen introduceren, met complementaire munten onder democratisch beheer.

14u30 > DEBAT 2: Van groei-economie naar balanseconomie
Hoe vervangen we onze groei-economie die de grenzen van mens en planeet overschrijdt door een balanseconomie in evenwicht met wat mensen en natuur kunnen dragen? Voer voor discussie voor econoom Federico Demaria (ES), co-auteur van 'Degrowth. A vocabulary for a new era', docente filosofie Camille Dejardin (FR), columniste Tinneke Beeckman (BE) en ontwerpster en activiste Rachida Aziz (BE).

15u45 > TOEKOMSTGESPREK: De Klimaattrein ontspoord?
Als regeringsleiders nu al de hoop op een bindend klimaatakkoord in Parijs temperen, is het tijd voor een burgeragenda voor het klimaat. Natalie Eggermont (BE) van Climate Express, politieke wetenschapper Stefan Aykut (FR), Katherine Richardson (DK) van Planetary Boundaries Report, Serge De Gheldere (BE) van de Klimaatzaak en de Soedanese dichter Alhadi Agabeldour Adam tonen hoe zij dit zien.

17u15 SLOTLEZING: Alberto Acosta – Buen vivir of het goede leven uit de Andes
In Latijns-Amerika zijn in het voorbije decennium miljoenen mensen uit de armoede getild. Lees: ze zijn opgenomen in de consumptiemaatschappij. Inheemse en andere bewegingen bekritiseren dit vanuit een alternatieve visie: 'buen vivir' of het goede leven, dat steunt op andere relaties tussen mensen onderling en tussen mens en natuur. Alberto Acosta (EC), voormalig minister van Energie in Ecuador, legt uit wat dit precies betekent.
 

PROGRAMMA (kleine zaal)

11u00 > BOEKVOORSTELLING: 'Kleinschaligheid als alternatief'
Gert Jan Jansen van Hof van Twello, een publieksgericht landbouwbedrijf, stelt zijn boek voor, waarin hij toont dat kleinschaligheid het voedselsysteem kan uitdagen en rendabel kan zijn, door zaken gemeenschappelijk te gebruiken en te beheren.

12u30 > PRIJSUITREIKING: Greenwash award
Climaxi, de beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, nomineert voor de vierde keer een bedrijf dat zich groener voorstelt dan het is.

14u30 > BOEKVOORSTELLING: ''t Klein Verzet'
Over haar reis door Europa, langs vergeten utopieën, op zoek naar een alternatief voor het kapitalisme, schreef Tine Hens een boek, dat ze voorstelt op Ecopolis.

15u45 > DOCUMENTAIRE: Voices of Transition
Met voorbeelden uit Frankrijk, Engeland en Cuba toont filmmaker Nils Aguilar hoe de transitie naar een duurzame samenleving langzaam maar zeker realiteit wordt.


DIALOOGTAFELS

Over burgerschap
Kunnen burgerinitiatieven de wereld veranderen? Samentuinen, Repair Cafés, voedselteams, LETS-groepen … zijn oudere en nieuwe grass roots initiatieven van onderuit, sterk gedreven door het idee van ‘Do it yourself’. Maar zijn ze ook politiek? Verbinden ze voldoende de kleine verhalen van onderuit met de grote verhalen van voedselverspilling, een rechtvaardige landbouw, een hersteleconomie, roekeloze financiële markten die niemand ontzien? Hebben ze de ambitie om ‘stoorzender’ te zijn van vervuilende en verkwistende regimes? Welk soort overheid hebben deze vormen van burgerschap daarvoor nodig? Is er aan de verre horizon een nieuwe politieke gemeenschap die zich aftekent?

Tijdens deze Trage Tafel gaan we met elkaar in gesprek over het 'doen' van kleine praktijken en de link met de verschillende beleidsniveau's.
 
Over ‘De kleine utopie / innerlijke transitie’
Jan Bossuyt is de vroegere CEO van Boss Paints. Zijn boek 'De haalbare utopie' wil verantwoorde hoop bieden in de huidige crisis. Dat we nu vastlopen biedt mogelijkheden voor een betere toekomst. Hij gelooft dat we daarvoor eerst en vooral naar onszelf moeten kijken. "Sleutelen aan de mens wordt de laatste frontier." De confrontatie met onze diepste angsten en diepste dromen maakt de utopie haalbaar. "De tijd van leiders met volgers is voorbij, we gaan voor collectief leiderschap."

In deze trage tafel onderzoeken we de mogelijkheid van een andere wereld, de zin van een 'breder bewustzijn', de mogelijkheden van de transformatie van de binnenkant...


WEDSTRIJDEN OP ECOPOLIS

Beste Ecologische Boek

ECOPOLIS introduceert de Prijs voor het Ecoboek 2014. Deze prijs brengt een Nederlands- of Franstalig sociaalecologisch boek onder de aandacht dat in 2014 werd uitgegeven, maar nog niet de weerklank kreeg die het verdient. Uit een uitgebreide long-list selecteerde een deskundig lezerspanel een short-list, waaruit de vijfkoppige jury onder voorzitterschap van Vera Dua een laureaat koos.

EcoFuture Kortverhalenwedstrijd

EcoFuture is de kortverhalenwedstrijd van Ecopolis voor jong schrijftalent dat verder kijkt dan morgen. Als we duurzaamheid serieus nemen, hoe zit de toekomst er dan uit? En hoe geraken we er? Ecopolis wil met de EcoFuture-prijs jonge schrijvers stimuleren om de huidige realiteit los te laten.
Auteurs tussen 16 en 35 jaar die in België verblijven, konden tot uiterlijk 31 maart 2015 hun inzending mailen naar info@ecopolis.be. Het kortverhaal telt maximaal 2400 woorden. De wedstrijd is meertalig: inzendingen in het Nederlands, Frans en Engels worden aanvaard. Op het moment van de prijsuitreiking mag het verhaal nog niet gepubliceerd zijn. Een onafhankelijke jury, onder wie Willem Bongers-Dek (deBuren) en Jos Geysels (11.11.11), selecteerde de beste inzendingen.

organisation Het Groene Boek vzw | partners Argus, Climaxi, Crosstalks, Denktank Oikos, EPO, Etopia, Kaaitheater, Kunstenpunt/Flanders Arts Institute | in association with Vormingplus, Masereelfonds | support Vlaams Fonds voor de Letteren, Koning Boudewijnstichting, Green European Foundation, De Standaard

TALEN: Nederlands Engels Frans
IMAGINE 2020
Presented by
Kaaitheater Imagine 2020