ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Pas de Deux

dans
16.01.2013

Twee mensen

Een ‘pas de deux’ is een van de basisstructuren van het klassieke ballet. De grote pas de deux uit het repertoire zijn die momenten waarop het paar – een vrouwelijke en een mannelijke sterdanser – de scène voor zich opeist en het toppunt van zijn virtuoze kunnen aan het publiek presenteert. De Duitse choreograaf Raimund Hoghe benadert de pas de deux op een andere manier: voor hem is het letterlijk een pas, een stap voor twee.
 
In Pas de Deux gaan de oudere Europeaan Hoghe en de jonge Japanse danser Takashi Ueno een dialoog aan: een gesprek over die dingen waarin ze op elkaar lijken en die waarin ze van elkaar verschillen. Je zou het een onderzoek kunnen noemen naar de structuur van de (gedanste) relatie tussen twee mensen. De vele ‘pas de deux’ die b.v. Stan Laurel en Oliver Hardy in hun films uitvoeren, worden bepaald door de persoonlijke (on)mogelijkheden van elke partner. Op dezelfde manier tasten Hoghe en Ueno af wie ze zijn en tot wat hun samenspel kan leiden. Soms spiegelen ze zich aan elkaar, soms vormen ze een tegenstelling. Verdubbeling en verschil, symmetrie en contrast, gelijkenis en uniciteit: het zijn evenzoveel stadia die zij op hun gemeenschappelijke reis doorlopen.


In 2012 presenteert de Duitse choreograaf Raimund Hoghe in zijn ‘thuisland’ Nordrhein-Westfalen een twintig dagen durend programma waarin hij diverse stukken die hij in de voorbije twintig jaar gecreëerd heeft bij elkaar brengt. Het Kaaitheater heeft in het verleden het werk van Hoghe altijd gevolgd. De meeste van zijn creaties werden in Brussel getoond. Ter gelegenheid van Hoghes ‘twintig jaar dansarbeid’  tonen we twee van zijn voorstellingen: het in 2011 gecreëerde Pas de Deux en het nieuwe Cantatas. In de foyer presenteren we een tentoonstelling rond Hoghes werk.

concept and choreography Raimund Hoghe | dance Raimund Hoghe, Takashi Ueno | artistic collaboration Luca Giacomo Schulte | set and light Raimund Hoghe | sound Frank Strätker | photography Rosa Frank | management Zvonimir Dobrovic | production Cie Raimund Hoghe (Düsseldorf-Paris) | co-production Theater Im Pumpenhaus Münster; Théâtre Garonne (Toulouse), Festival D’automne À Paris | support Kulturamt Der Landeshauptstadt Düsseldorf, Ministerium Für Familie, Kinder, Jugend, Kultur Und Sport Des Landes Nrw, Fiaf Crossing The Line (New York), The Baryshnikov Arts Centre (New York), Fondation D’entreprise Hermès, Montpellier Danse, Résidence À L´Agora, Cité Internationale De La Danse