ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Africa

theater
07—08.03.2013

Dat andere continent
Schrijver en theatermaker Peter Verhelst maakt, na Nero met Wim Opbrouck, een monoloog voor en met Oscar Van Rompay. Die heeft, naast zijn theaterwerk bij NTGent, ook een persoonlijk engagement in Kenia, waar hij enkele maanden per jaar heen gaat en een bedrijf draaiende helpt te houden. In 2012 reist Peter Verhelst met hem mee.

Als bagage nemen ze mee: de film Enjoy Poverty – Episode III van Renzo Martens, die o.m. in Brussel te zien was tijdens het Kunstenfestivaldesarts 2009, en het boek Heart of Darkness (1902) van Joseph Conrad. Over een moeizame tocht stroomopwaarts over de Congorivier, ten tijde van het westerse imperialisme.  En over de onbegrijpelijkheid van een ander continent. Over het verlangen op te gaan in dat andere continent. Over exotisme. Over seks.

Hoe botst het beeldende, mythische theater van Peter Verhelst met de getuigenis van Oscar Van Rompay? En hoe kun je iets zinnigs vertellen over je eigen verlangen?

• Peter Verhelst maakt sinds 2006 voorstellingen bij NTGent. Hij werkte o.m. samen met Kristof Van Boven (Lex, over Alexander de Grote), met Aus Greidanus Jr. (Julius Caesar) en met Wim Opbrouck (Nero). Al deze voorstellingen waren te zien in het Kaaitheater of de Kaaistudio’s. Peter Verhelst is ook een van de meest gelauwerde dichters en auteurs van zijn generatie. Zijn roman Tongkat werd bekroond met de Gouden Uil en de Vlaamse Cultuurprijs Literatuur, voor de dichtbundel Nieuwe Sterrebeelden kreeg hij de Herman de Coninckprijs en de Jan Campertprijs. Het geheim van de keel van de nachtegaal, met illustraties van Carll Cneut, werd bekroond met de Gouden Uil voor Jeugdliteratuur. Zijn nieuwste dichtbundel heet Zoo van het denken.

‘Oscar Van Rompay in de rol van zijn leven. Ook letterlijk.’ **** - De Standaard

regie & tekst Peter Verhelst | spel Oscar Van Rompay | productie NTGent

TALEN: Nederlands