ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Snake Dance

talk
film
16—17.04.2012

Snake Dance, de nieuwe film van de Belgische documentairemaker Manu Riche en de Engels-Ierse schrijver en scenarist Patrick Marnham, vertelt over het ontstaan van de atoombom. Aan dat verhaal gaat een lange reis vooraf.
  
In de voetsporen van Leopold II duiken we het Congolese oerwoud in op zoek naar de plek waar uranium wordt gewonnen. We steken de oceaan over naar Los Alamos, de basis in Nieuw Mexico waar begin jaren 1940 J. Robert Oppenheimer, bijgestaan door de wereldtop van de fysica, de atoombom ontwikkelde. We volgen de bom naar Japan waar ze in 1945 Hiroshima en Nagasaki  verwoestte.
  
Riche en Marnham introduceren een tweede rode draad in hun film, nl. die van de Duitse kunsthistoricus en antropoloog Aby Warburg (1866-1929). Warburg toonde als eerste het belang aan van iconografie – een geschiedenis in beelden – bij het onderzoek van beschavingen en culturen. Zo bestudeerde hij o.a. de religieuze symboliek bij de Pueblo Indianen en meer bepaald bij de Hopi-stam, die leefde vlakbij de plek waar het Los Alamos-kamp werd gebouwd. Een visionaire Warburg schreef in 1923: ‘What interested me as a cultural historian was that in the midst of a country that had made technological culture into an admirable precision weapon in the hands of intellectual man, an enclave of primitive pagan humanity was able to maintain itself.’

Snake Dance gaat over de keuzen die de moderne mens moet maken, wil hij overleven. Net zoals bij Prometheus treft hij fatale beslissingen, die hem alleen achterlaten in een wereld vol chaos.

'Riche is een van de meest vermaarde documentairemakers van het land, ook al kent niemand zijn hoofd.' (Knack)

'Manu Riche is de meest begenadigde vaderlandse documentairemaker.'  (de Standaard Weekblad)

De film wordt voorafgegaan door een lezing. Geregisseerd door Manu Riche, kruipt Jerry Killick, Forced Entertainment-acteur van het eerste uur, in de huid van Aby Warburg en brengt diens lezing over de religieuze symboliek van de Hopi Indianen. Warburg hield deze lezing in 1923 in het sanatorium van Kreuzlingen waar hij in behandeling was voor zijn psychische problemen. Met deze lezing wilde hij de medische staf ervan overtuigen dat hij genezen was en ontslagen kon worden.

•  Manu Riche en Patrick Marnham realiseerden eerder samen een film over Georges Simenon. Marnham schreef biografieën, korte en reisverhalen en o.a. een boek over Diego Rivera. Manu Riche verdiende zijn sporen als documentairemaker bij Strip-Tease van de RTBF en realiseerde o.a. een film over Koning Boudewijn en de serie Hoge Bomen voor Canvas.

Manu Riche is ‘een van de meest vermaarde documentairemakers van het land’ (Knack). Hij maakte o.m. reportages voor het legendarisch geworden RTBF-magazine 'Striptease', een film over Koning Boudewijn en documentaires voor de reeks Hoge Bomen (VRT – RTBF), portretten van mensen met macht. Onlangs debuteerde hij als theaterregisseur met Raymond, een theatermonoloog door Josse De Pauw (première 25/2 in de KVS). Binnenkort verfilmt hij Dimitri Verhulsts roman Problemski Hotel.

Patrick Marnham is een Engels-Ierse schrijver en journalist (Private Eye, The Independent, The Spectator). Hij werkte als scenarioschrijver voor de BBC, en publiceerde o.m. biografieën van Diego Rivera, Jean Moulin en Mary Wesly. Samen met Manu Riche maakte hij eerder een film over Georges Simenon.

Theatermaker en acteur Jerry Killick was in Brussel en het Kaaitheater eerder te zien in verschillende voorstellingen van Forced Entertainment (First Night, Bloody Mess en The Thrill Of It All ). Hij werkte ook meermaals samen met Davis Freeman/Random Scream (Investment, 7 Promises en Expanding Energy).

FILM
scenario, direction
Manu Riche, Patrick Marnham | video editing Michèle Hubinon | director of photography Renaat Lambeets | sound direction Luc Cuveele | producer Manu Riche (Riche, Riche & Riche) | co-producers Eric Van Zuylen, RYVA (Wallonia), Suzane Van Voorst, ID TV Docs (Netherlands), James Mitchell, Soho Moon Pictures (Ireland) | production manager Geneviève De Bauw (Thank You & Good Night productions, Brussels) | support Vlaams Audiovisueel Fonds VAF (Brussels), Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Communauté française de Belgique, Nederlands Filmfonds, Irish Film Board, Tax Shelter van de Belgische federale regering | co-production VRT-Canvas

LECTURE
text Aby Warburg | adapted by Patrick Marnham | performed by Jerry Killick | direction Manu Riche | production Kaaitheater