How to survive in a city
Eten van de stoep
Kan je eten van de stoep? Wat ligt er voor het rapen in de ‘natuur’ van Brussel? Op de wandeling How to survive in a city kammen we de kanaalzone grondig uit op zoek naar al wat eetbaar is: ginko, schoenzolen, viooltjes, duif, schors, schimmels, graan,… Irma Firma reikt een handleiding aan over hoe men smakelijk en voedzaam kan overleven in een grootstad. Tijdens de wandeling kunnen de geplukte ingrediënten meteen worden geproefd. De makers van het project willen vanuit een poëtische en artistieke invalshoek onze visie op de stad in vraag stellen. Want waar je dacht alleen beton en steen te zien, zitten verhalen verscholen van over de hele wereld…
• De artistieke organisatie Irma Firma werd in 2004 opgericht door beeldend kunstenares Ann Van de Vyvere. Met Brussel als uitvalsbasis worden binnen Irma Firma projecten ontwikkeld met een maatschappelijke relevantie: Ann Van de Vyvere gelooft niet in het creëren van nieuwe ruimtes en ideeën, maar in het herdefiniëren ervan, in het werpen van een ander licht op de werkelijkheid en alledaagse dingen. Bestaande projecten zijn onder meer performances in de openbare ruimte, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, filmprojecten, publicaties, lezingen en workshops in scholen, cultuurcentra, universiteiten en academies. Van de Vyvere is de bezieler van de organisatie en neemt het initiatief tot alle projecten; in een later stadium worden er kunstenaars, specialisten, wetenschappers, filosofen,… en een publiek bij betrokken.
‘De werkelijke ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken van nieuwe landschappen, maar in nieuwe ogen hebben.’ – Marcel Proust, A la recherche du temps perdu
with Ann Van de Vyvere, Gosie Vervloessem, Jules & Carine Clerbout, Lieve Vandeput