ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Time's Up

expo
21—24.01.2009

gratis installatieparcours

21-24 januari – doorlopend van 14:00 tot 23:30

De klimaatwijziging beroert ook de kunstwereld. Wereldwijd brengen kunstenaars het thema op alle mogelijke manieren in beeld. In de Kaaistudio’s presenteren we een tentoonstelling met tekeningen, foto’s, videowerk en installaties.
 

   
Cornelia Parker – Chomskian Abstract (video installation)
In haar werk onderzoekt Cornelia Parker de complexe relatie tussen natuur en cultuur, tussen de wetten van de fysica en het menselijke ingrijpen. Chomskian Abstract (2007) is een video-interview met de Amerikaanse linguïst en opiniemaker Noam Chomsky over politiek, ecologie en ons aller verantwoordelijkheid.
   
Maria Thereza Alves - The Sun (video)
Viganella is een dorp gelegen in een diepe vallei in de Italiaanse Alpen. Van half november tot begin februari vangt het dorp niet één sprankeltje zon, maar de tweehonderd bewoners hebben er iets op gevonden: een computergestuurde spiegel van 8 x 5 meter, hoog op de zuidelijke helling, weerkaatst de zonnestralen.
   
Kate McIntosh & Eva Meyer-Keller (Brussels/Berlin) – De-placed (work in progress)
Een reeks korte acties en onwaarschijnlijke installaties, een inventaris van de wereld die immer uitdijt door moedwillige ‘verplaatsingen’ van de dingen die er zich bevinden.
   
Frederik De Wilde (Brussels) – EOD04
Een kunstwerk dat geïnspireerd is door biologie, fysica en technologie. De communicatie van levende elektrische vissen wordt omgezet in geluid en licht.
   
David Hinton (London)Birds (video)
Een dansfilm zonder dansers. Door montage, muziek en een choreografische benadering, worden de natuurlijke bewegingen van vogels een hilarische dans.
   
Rits students – Bialowieza Sound (sound installation)
Een van de laatste grote oerbossen (resten van zogenaamde boreale bossen) in Europa is het Nationaal Park van Bialowieza in het oosten van Polen en het westen van Wit-Rusland. Een groep studenten van het Rits trok ernaartoe en  heeft daar het materiaal verzameld voor een geluidsinstallatie.
   
Angelo Vermeulen – Un mal pour un bien (video)
Een bankje in de plantentuin van Meise. Enkele vaste bezoekers bespreken de ‘moord’ op een groep migrerende ganzen n.a.v. de vogelgriep.
   
Eva Meyer-Keller – Handmade  (video)
Three different catastrophic weather scenarios are being re-enacted using models.
   
Constanze Fischbeck & Daniel Kötter – Benzin (trailer)   (video)
Short trailer of a multi screen video installation wherein Fischbeck and Kötter depict the life in Surulere, a district in the Nigerian city Lagos, where the local petrol station is the beating heart of an urban sub-system, a hub of economic and political exchange, of street trading and corruption, and a place where stories are told.

 


 

CAPE FAREWELL – ART & THE ARTCTIC

Sinds 2001 neemt fotograaf David Buckland elk jaar kunstenaars, wetenschappers, journalisten, enz. mee op een avontuurlijk expeditie naar de Noordpool met de schoener ‘Noorderlicht’. De zeilboot dient als laboratorium voor de zoektocht naar een cultureel en artistiek antwoord op de klimaatverandering.
 

David Buckland / Cape Farewell – Ice Texts
Adembenemende foto’s van waarschuwende teksten die op het ijs worden geprojecteerd van op de Noorderlicht schooner.
David Buckland is kunstenaar, filmmaker en ontwerper en de drijvende kracht achter Cape Farewell, een project dat kunstenaars, wetenschappers en onderwijsmensen samenbrengt om de publieke opinie te sensibiliseren over het thema van de klimaatwijziging. Het festivalbeeld Burning Ice is een van zijn Ice Texts.

   
Siobhan Davis – Endangered Species (installation)
Een kleine dansende figuur in een museumvitrinekast. Haar bewegingen worden uitvergroot door lange staven die aan haar kostuum zijn bevestigd. Naarmate de dans vordert, neemt het aantal staven toe. De Londense choreografe Siobhan Davies creërde dit werk na haar deelname aan de Cape Farewell-expeditie van maart 2005.
   

Heather Ackroyd & Dan Harvey / Cape Farewell Storm Drawings
Een reeks tekeningen gemaakt tijdens en bepaald door de stormachtige overtocht op de Noorderlicht van de Noorse kust naar de Arctische ijsvlakten.
Heather Ackroyd en Dan Harvey zijn van bij het begin betrokken bij Cape Farewell. In hun werk komen sculptuur, fotografie, wetenschap, architectuur en ecologie samen. Zij werken vaak in de openbare ruimte; gras is een van hun lievelingsmaterialen.

   

Victoria Long – Arctic Sound Dome (sound installation)
Een geluidsinstallatie gebaseerd op opnames tijdens de Cape Farewell-trip naar de Arctische ijsvlakten.
Vicky Long komt uit het theater. Zij werkte o.a. voor Sadler’s Wells Theatre, Shakespeare’s Globe en het LIFT-festival. Zij is zangeres en ‘voice-actor’. Sinds 2005 is ze betrokken bij Cape Farewell. Zij introduceerde songs in het Cape Farewell-portfolio.

   
David Buckland – Pregnant Ice
David Buckland projecteerde beelden van een zwangere vrouw op een noordelijke ijsvlakte.
   
Amy Balkin – The IPCC Report
Amy Balkin reads excerpts from the IPCC Report (Intergovernmental Panel on Climate Change).
   
Heather Ackroyd & Dan Harvey – Cristallised Cod
Ackroyd and Harvey applied a special crystallisation process encrusting the bones of a cod with aluminium crystals. It was a study for Stranded, a sculpture for which they used the entire skeleton of a whale.
   
Shiro Takatani – Ice Core
Fascinerende beelden van een duizend jaar oude ijskolom, door wetenschappers uit het poolijs geboord.