ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Architectu(u)r(e)

varia
04.10.2007

Misschien bouwen we ooit nog een ‘tweede zaal’ in het Kaaitheater, met name in het gebouw aan de Akenkaai. Studenten van de masterstudio architectuur en (podium)kunsten van de UGent hebben vorig seizoen alvast geoefend op de idee. Een selectie van de projecten wordt tentoongesteld in de Kaaitheaterstudio’s, van 4 tot 31 oktober. Vernissage op do 4 okt, om 18:00. Gratis toegankelijk bij de avondvoorstellingen of op afspraak.

De Masterstudio wil architectuurstudenten in contact brengen met andere vormen van artistieke creatie, met name in de podiumkunsten, en hen stimuleren om vanuit die ervaring projecten te ontwikkelen die het gebruik van ruimte in het hedendaagse theater en dans herdenken.

De tentoonstelling toont vijf resultaten van de Masterstudio Architectuur en (podium)kunsten 2006-2007: vier architectuurprojecten en een Masterthesis.

De vier projecten onderzoeken de potenties van het Kaaitheatercomplex aan de Sainctelettesquare  / Akenkaai, met als centrale doelstelling het inbrengen van een tweede (kleinere) theaterzaal voor ca. 200 toeschouwers en een eventuele uitbreiding van de publiekscapaciteit van de grote zaal. De kwaliteiten en gebreken van de huidige ruimtelijke organisatie worden geëvalueerd en er worden concepten ontwikkeld voor een betere interactie van de verschillende functies (de circulatieruimten, het café, de foyer, de VTi- bibliotheek, etc.). Dat gebeurt onder meer met het oog op het verhogen van de inzetbaarheid van deze ruimten voor artistieke producties.

De masterthesis Theater maken; architecturale strategieën van hedendaagse podiumkunstenaars bestudeert het gebruik van ruimte in hedendaagse theatervoorstellingen. Aan de hand van case studies onderzoekt het werk de transformatie van de traditionele theater-topoi bij hedendaagse theatermakers. Het analyseert met name het wijzigen van de positie en van het parcours van de toeschouwer en het aantasten van de centripetaliteit van de klassieke theatervoorstelling.

Concept et création Masterstudio Architectuur, UGent
Direction projets prof. Dirk De Meyer, assn. Marc De Kooning, Hans Lust, Wouter Notebaert & David Schmitz
Direction mémoire prof. Dirk De Meyer, avec prof. Bart Verschaffel (UGent) & prof. Kurt Vanhoutte (UA)
Projets étudiants MArch 1 & 2 burgerlijk ingenieur-architect : Bert Bultereys & Tom Haelvoet; Gert Vandermeiren & Valerie Van Gucht; Barbara Joseph, Willem Van Besien & Femke Van Renterghem; Pieter Mouton, Karel Verstraete & Bregt Vanderper
Mémoire Birgit Cleppe