ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

La Didone

theater
muziek
19—24.05.2007

The Wooster Group goes opera


Sedert 1981 zijn Elizabeth LeCompte en The Wooster Group met ongeveer al hun producties te gast geweest bij het Kaaitheater. De New Yorkse theatergroep begeeft zich nu voor het eerst op het terrein van de opera.


In het kader van zijn barokoperacyclus nodigde het Kunstenfestivaldesarts verschillende theatermakers uit een werk van de librettist Busenello te ensceneren. Elizabeth LeCompte regisseert La Didone (1641). In deze opera op muziek van Cavalli strandt de Trojaanse prins Aeneas na een uitputtende overzeese tocht op de oevers van de Middellandse Zee. Hij wordt uitzinnig verliefd op de Carthaagse koningin Dido en raakt verstrikt in een web van liefde, bedrog, macht en waanzin. (Jan Decorte ensceneerde Henry Purcells Dido and Aeneas, dat we volgend seizoen hernemen.)


Het genre van de opera is bij uitstek een samenvoeging van verschillende kunsten. LeCompte doet daar nog een schepje bovenop: naast muziek, tekst, vormgeving en beweging integreert zij film in de productie. Het gezelschap confronteert het klassieke epos van Vergilius met de gecrashte ruimteschepen uit Mario Bava’s cultfilm Planet of the Vampires (1965), een onverwachte synergie tussen hoofse romantiek en sciencefiction. De New Yorkers vertalen de subtiele kracht van stem en luit naar de 21ste eeuw, een tijd waarin de nieuwe media niet meer van de scène weg te denken zijn. Ze gaan op zoek naar de balans tussen historische uitvoeringspraktijk en elektronische muziek, gesproken en gezongen tekst, akoestische en versterkte stem, opgenomen en live geluid.

mise en scène Elizabeth LeCompte
avec Hai Ting Chinn, Ari Fliakos, Hank Heijink, Andrew Nolen, Kamala Sankaram, Scott Shepherd, Harvey Valdes, Kate Valk, Charlie Weaver, Judson Williams, John Young
direction musicale Bruce Odland
assistante de mise en scène Jennifer Griesbach
décor Ruud van den Akker
lumière Jennifer Tipton, Gabe Maxson
son Matt Schloss, Joby Emmons
vidéo Zbigniew Bzymek, Anna Henckel-Donnersmarck, Reid Farrington
responsable de la production Bozkurt Karasu
responsable de la scène Teresa Hartmann
présentation Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts
production The Wooster Group & Kunstenfestivaldesarts
coproduction Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg), Grand Théâtre du Luxembourg, CC Belém (Lisbonne)
avec le soutien de l'Ambassade des Etats-Unis