ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

DNA - Eine Familiensaga

theater
16—17.12.2006

Het werk van het Zwitserse ensemble Klara (opgericht in 1991) houdt het midden tussen theater en performance. Beeld en lichamelijkheid zijn belangrijk in de methodiek van regisseur Christoph Frick. Daarmee sluit het werk van de groep sterk aan bij het zgn. performancetheater dat de jongste jaren ook bij ons opgang maakt, met artiesten en groepen als Kris Verdonck, Marijs Boulogne en Abattoir Fermé.


DNA – Eine Familiensaga pendelt over en weer tussen familiesoap en biologische les, tussen historische feiten en fictie. Rode draad is de geschiedenis van de O’Flattery’s, van wie de omzwervingen gedurende de hele twintigste eeuw gevolgd worden, van Ierland naar Afrika over New York naar Portugal en uiteindelijk Zwitserland. Zeven acteurs en een serie poppen brengen een familie-epos en tegelijk ook het verhaal van wetenschappelijke ontdekkingen als het DNA, kunstmatige bevruchting, klonering enz. En via een Wurlitzer-jukebox wordt en passant een stukje muziekgeschiedenis, van swing tot rock, ten gehore gebracht.


Klara ging in 2003 voor Snack Bar Tragedy een coproductie aan met Victoria (Gent). Met DNA – Eine Familiensaga is nu voor het eerst een grote eigen productie van het gezelschap in België te zien. De oorspronkelijke versie was in het Duits; in Brussel zal een ‘internationale versie’ te zien zijn waarin verschillende talen worden gesproken.

a piece by Christoph Frick, Suzanne Zahnd & Klara Ensemble
with Oliver Dressel, Anna Geering, Bettina Grahs, Nicola Mastroberardino, Dorothee Metz (puppetry), Philippe Nauer, Dominique Rust, Michael Wolf
concept, direction Christoph Frick
concept, text development Suzanne Zahnd
dramaturgy Olaf Kröck
scenography Clarissa Herbst
music Martin Fischer
light Michel Jann
production Klara Theaterproduktionen
coproduction Kaserne (Basel)
remerciements à Pro Helvetia, Schweizer Kulturstiftung & Fachausschuss Theater und Tanz BS/BL