VIDEO: Justice4Mawda

In de nacht van 16 op 17 mei 2018 komt de tweejarige Mawda om door een politiekogel op de snelweg nabij Mons. Op het proces dat op 23 november 2020 begon in Mons, staat de agent terecht samen met de chauffeur van het busje en een vermeende mensensmokkelaar. Justice4Mawda pleit voor gerechtigheid en organiseert (onder anderen) debatavonden. Het krijgt hiervoor steun van The Mouvement, dat sinds augustus 2020 in de Kaaistudio's resideert.
 

Mawda: wie is schuldig?

Mawda: wie is schuldig? is het eerste debat in verschilende delen, en gaat over politiegeweld. Het eerste deel (in het Nederlands) is een debat met Moussa Don Pandzou van Waka Waka Generation; Joke Callewaert, advocate bij PLN en deel van het Mawda advocatenteam, strafrechtspecialiste met onder meer een specifieke expertise in politiegeweld dossiers; advocate Kati Verstrepen is gespecialiseerd in vreemdelingenrecht en voorzitster van de Liga voor Mensenrechten; professor Alex Vitale (VS) schreef met The End of Policing een indrukwekkend pleidooi voor de afschaffing van politie.

Deel twee (in het Frans) is gewijd aan getuigenissen van politiegeweld.

 

Mawda: Medusa is schuldig

Aan de vooravond van de destijds laatste hoorzitting in het Mawda-proces, vond Mawda: Medusa is schuldig plaats: het tweede debat in twee delen. Het eerste deel (in het Frans) is een gesprek met Camille Louis (doctor in filosofie, theaterauteur), Claire Rodier (jurist) en Selma Benkhelifa (advocate van Mawda's familie), gemodereerd door Rachida Aziz (schrijfster activiste) en Frank Barat.

Het tweede deel (in het Nederlands en Engels) is een gesprek met Ali Abdi (oprichter Ayeyo's place), Said Reza Adib (journalist) en Kishan San (onderzoeker bij Forensic Architecture), gemodereerd door Rachida Aziz en Thomas Bellinck (theatermaker, doctoraal onderzoeker).

There's more

Mawda

debat online

Mawda
Mawda
ma 23.11 - wo 09.12.20

In de nacht van 16 op 17 mei 2018 komt de tweejarige Mawda om door een politiekogel op de snelweg nabij Mons. In een minibus is ze met haar Koerdische familie op de vlucht voor alle geweld thuis. Naar een veilig land. Naar een beter leven. Maar eenzaam zal ze even later sterven in een ambulance. Haar ouders zijn dan al opgepakt en afgevoerd.