Patrícia Portela [PT/BE]

Parasomnia

Parasomnia
Parasomnia

19.12 – 21.12.2017

Afwezigheid van dromen

Wat betekent het om je over te geven aan slaap, in een samenleving die dat als een onvermijdelijke ziekte beschouwt? Patrícia Portela nodigt je uit in een installatie van vier kamers, die je één voor één doorloopt. Een reeks schilderijen trekt voorbij, beelden vloeien haast onopgemerkt in elkaar over. Tijdens het beluisteren van 1.001 verhalen word je tot slaap – of net tot waken – verleid.

Portela vertrok van het onafgewerkte essay Over het slapen, het waken en de afwezigheid van dromen (1890) van Acácio Nobre, en van zijn reflecties over het onderzoek van twee 19e-eeuwse neuroanatomisten naar de slaap van vogels. Parasomnia wil de ‘productie van melatonine’ stimuleren, net als de ‘gepaste slaapverwekkende nevelen voor de inductie van een regeneratieve slaap en helderheid van dromen’.

• Patrícia Portela is schrijfster en theatermaakster van o.a. The Private Collection of Acácio Nobre, dat ze toonde tijdens Performatik11.

“We moeten terug leren om elkaar en onszelf tijd te schenken om te dromen” -  Patricia Portela in De Morgen


concept, text & space Patrícia Portela | moving image post-production irmãlucia visual effects | soundscape Christoph de Boeck | voices Célia Fechas & guests | violin player Elisabeth Drouwé | food & beverages foodlovers companie/Annick Gernaey | jewelry Alda Salavisa | design benches João Gonçalves | execution benches Leonel & Bicho

programmaboekje

There's more

Patrícia Portela

Parasomnia - Late Night

expo talk

Parasomnia - Late Night
Parasomnia - Late Night
Kaaistudio's
do 21.12 - do 21.12.17

Wat betekent het om je over te geven aan slaap, in een samenleving die dat als een onvermijdelijke ziekte beschouwt? Schrijfster en theatermaakster Patrícia Portela nodigt je uit in een installatie van vier kamers, chef Annick Gernaey bereidt er deze avond een 'sleeping supper'. Antarctica-onderzoeker Nathalie Pattyn (VUB) spreekt over de invloed van licht en donker op onze slaapkwaliteit.

David Weber-Krebs

The Guardians of Sleep

performance

The Guardians of Sleep
The Guardians of Sleep
Kaaistudio's
vr 15.12 - za 16.12.17

Wat gebeurt er precies wanneer we in slaap vallen? Wat betekent het om als toeschouwer in een theaterzaal te kijken naar het in slaap vallen van anderen, om getuige te zijn van die zo intieme handeling? The Guardians of Sleep is een collectieve poging tot terugtrekking in een wereld die altijd ‘aan’ lijkt te staan – waar de uitknop eenvoudigweg niet lijkt te bestaan.