ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Hair from the Throat

theater
performance
08—09.11.2006

De wazige grens tussen dier en mens

 

In Hair from the Throat zet performance artiest Kate McIntosh haar onderzoek naar ‘menselijke natuurlijkheid’, waarmee ze reeds bezig was in haar vorige werk All Natural, voort.

Kate McIntosh las in een Australische krant het verhaal van een man die verdronken was in een ondiepe rivier: hij droeg een zelfgemaakt vissenpak. Deze passionele, maar toch gedoemde manier om te ontsnappen aan zijn eigen mens-elijkheid was het beginpunt voor Hair from The Throat.

Wetenschappers redetwisten over de scheidingslijn tussen mens en dier. Er is altijd een onbehaaglijk gevoel geweest over deze onduidelijke grens. Wat als we onszelf zouden heruitvinden in nieuwe vellen – als wezens van onze eigen verbeelding? Wat als de erfelijke kennis en sociale constructies van het mens-zijn zouden afgeworpen kunnen worden en we zouden evolueren naar de ‘natuurlijke dierlijke toestand’? 

Onze culturele geschiedenis omvat een kapitaal aan beelden en verhalen over mensen die van vorm kunnen veranderen. Maar iedereen die ‘anders’ wordt moet nieuwe uitdagingen van het overleven trotseren – van eenzaamheid , tot een meer kwetsbare positie in de voedselketen. We werken er hard aan om in te passen in de ‘beschaafde’ wereld en verstoten worden van die beschaving vervult ons van angst. We zien andere mensen zoeken naar een meer comfortabele passende huid met gruwel en verrukking. ‘Ben jij een van ons? En als dat niet zo is, wat ben jij dan?’

In Hair from the Throat wordt vrijelijk geëxperimenteerd met radicale zelftransformatie en amateuristische pogingen tot dierlijkheid.

un projet de Kate McIntosh
créé et interprété par Palli Banine, Diederik Peeters & Jo Randerson
concept son Charo Calvo 
costumes Myriam van Gucht
éclairage Luc Schaltin
production Margarita Production
coproduction Parc de la Villette (F), Sophiensaele (D)
en collaboration avec Monty (B), nadine (B), Kaaitheater (B)
avec le soutien du Vlaamse overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest