Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas [BE]

Fase Four Movements to the Music of Steve Reich

Fase
Fase

08.11 – 25.11.2018

Fase (1982) is dé doorbraakvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, en wellicht ook haar meest opgevoerde choreografie. Op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich, volgen drie duetten en een solo elkaar op. Net zoals de muziek, hanteert de dans het principe van faseverschuiving: minieme variaties laten aanvankelijk perfect synchroon uitgevoerde bewegingen langzamerhand verglijden en verschuiven, zodat een complex spel van wisselende vormen en patronen ontstaat. De bewegingen zijn zo perfect uitgevoerd dat ze bijna mechanisch lijken en je – toch! – op een vreemde manier raken. Voor de eerste keer geeft De Keersmaeker – die Fase steeds zelf heeft gedanst – de voorstelling door aan een nieuwe generatie danseressen.

‘Een grotere stap dan ooit’ - een interview met Anne Teresa De Keersmaeker door Floor Keersmaekers


choreography Anne Teresa De Keersmaeker | danced by Yuika Hashimoto, Laura Maria Poletti/Laura Bachman, Soa Ratsifandrihana (alternating) | created with Michèle Anne De Mey, Anne Teresa De Keersmaeker | music Steve Reich: Piano Phase (1967), Come Out (1966), Violin Phase (1967), Clapping Music (1972) | light design Remon Fromont | costumes Martine André/Anne Teresa De Keersmaeker | artistic coordination and planning Anne Van Aerschot | technical management Joris Erven | technicians Max Adams, Joris De Bolle, Quinten Maes, Michael Smets | world premiere
18/03/1982 Beursschouwburg | production 1982 Schaamte vzw, Avila vzw | co-production 2019 De Munt / La Monnaie, Sadler's Wells, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg | Rosas is supported by the Flemish Community

There's more

Rosas & B’Rock Orchestra

The Six Brandenburg Concertos

dans

The Six Brandenburg Concertos
The Six Brandenburg Concertos
De Munt/La Monnaie
za 05.01 - wo 09.01.19

Toen Anne Teresa De Keersmaeker in 1980 in New York aan Violin Phase werkte, speelde er naast de muziek van Steve Reich slechts één andere opname in de studio: de Brandenburgse Concerten van Bach. Na meer dan 35 jaar zet ze het werk met deze muziek verder, in gezelschap van zestien dansers uit verschillende Rosasgeneraties en live begeleid door het barokensemble B’Rock.

Rosas & tg STAN

Quartett

theater dans

Quartett
Quartett
Kaaitheater
wo 23.01 - za 26.01.19

Terwijl de wereld op het punt staat in te storten, voeren een man en een vrouw een vlijmscherpe dialoog  – gebaseerd op een bijtende tekst van Heiner Müller. Frank Vercruyssen van tg STAN en Cynthia Loemij van Rosas delen de scène en graven naar de essentie van de relatie tussen woord en beweging. Na 20 jaar opnieuw te zien in het Kaaitheater!

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

Bartók/Beethoven/Schönberg

dans muziek

Bartók/Beethoven/Schönberg
Bartók/Beethoven/Schönberg
Kaaitheater
wo 19.06 - do 27.06.19

Deze bijzondere repertoire-avond voert je mee langs drie vroege werken van Anne Teresa De Keersmaeker, ieder gebaseerd op een klassiek muziekstuk. Op het programma: een speelse, strijdvaardige choreografie op de gelaagde ritmes en harmonieën van Bartóks Quartet n°4, een groepsstuk dat de zwaartekracht tart en het ingenieuze contrapunt in Beethovens Die Grosse Fuge verbeeldt, én een schaamteloos romantisch duet op Schönbergs Verklärte Nacht.