ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Travelling [fractured] Sources: The world like a jewel in the hand

Ariella Aïsha Azoulay

film
How to Tell Many Stories?
29.11.2023

The world like a jewel in the hand is het nieuwste filmessay over imperiale plundering van professor Ariella Aïsha Azoulay. De film neemt het publiek mee op een historische reis door imperiale archieven en vertelt over de extractie van cultuur en kunst uit inheemse werelden. Azoulay onderwijst het publiek over hoe de vernietiging van inheemse werelden op het Afrikaanse continent (verwijzend naar geschiedenissen in o.a. Algerije en de D.R. Congo) aan de basis lag van de constructie van imperiale werelden geregeerd door koloniale staten zoals Frankrijk, België en Israël.
Azoulay integreert een reflectie van haar eigen familiegeschiedenis, gemobiliseerd vanuit Algerijnse joodse gemeenschappen naar kolonisten in Palestina, en werpt een nieuw licht op de verdeling van joods-islamitische werelden in Noord-Afrika en West-Azië. Azoulay nodigt ons uit om de wereld van vaardigheden terug te winnen, zorg te dragen voor de wereld die is vastgelegd in gestolen objecten, en ruïnes te bewonen waarvan ons wordt verteld dat ze niet meer kunnen bestaan.

Deze filmvoorstelling maakt deel uit van Travelling [fractured] Sources. Dit is een gedeeltelijke herneming van het afgelaste driedaagse kunst- en reflectiefestival Travelling sources, gecureerd door Hari Prasad Sacré, Hoda Siahtiri en Arshia Ali Azmat. De focus van dit festival lag op gemeenschappen die imperiale grenzen onvrijwillig doorkruisen en bedreigde vormen van vertelkunst met zich meedragen. Centraal stonden verhalen en stemmen van werelden die verweven zijn met de stilte van de imperiale geschiedenis.

Als je de film gezien hebt en graag nog wat dieper wil ingaan op het onderwerp, ben je ook zeer welkom bij Unlearning Imperial Violence, een academische conversatie met professor Azoulay op donderdag 30 november om 18:00 in Aula Q op de VUB. Inschrijven hiervoor kan door te mailen naar tickets@kaaitheater.be.

curators Hari Prasad Sacré, Arshia Ali Azmat & Hoda Siahtiri | production Kaaitheater  | co-production VUB Crosstalks & Cinema Palace | with the support of Sint-Lucas Antwerp, Constant

DUUR: 120 min.
TALEN: Frans Engels — srt. Nederlands
Presented by
Kaaitheater Beursschouwburg VUB/Crosstalks
9€
6€
4,5€