ma di wo do vr za zo
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
 
 

Toneelschrijfprijs 2023

debat
15.09.2023

De Toneelschrijfprijs 2023 bekroont de schrijver van het beste oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 in première ging. De prijs, waaraan een bedrag van 10.000 euro verbonden is, geeft een auteur de kans om hun schrijverschap verder te ontwikkelen. De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen de Taalunie, Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten en wordt ondersteund door het Lira Fonds en deAuteurs. De praktische organisatie valt om de beurt in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, samen met het Fonds Podiumkunsten. In 2023 ligt de organisatie in handen van Literatuur Vlaanderen. Meer info over de vorige edities van de prijs en over de laureaten vind je hier.

De jury van de Toneelschrijfprijs bestaat dit jaar uit Nyiragasigwa Hens, Rachida Lamrabet, Dennis Meyer en Els Van Steenberghe (voorzitter).

• Literatuur Vlaanderen ondersteunt de letterensector in Vlaanderen – van auteur tot lezer – en speelt een actieve rol in het bijeenbrengen van de vele spelers van de boekensector.

• De Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname, en ondersteunt het Nederlands in de wereld.

• Het Fonds Podiumkunsten is hét cultuurfonds voor muziek(theater), dans, theater en festivals in Nederland. Het Fonds geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten.

• Het Nederlands Letterenfonds stimuleert de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

• deAuteurs beheert de auteursrechten of royalty’s voor auteurs in Vlaanderen actief binnen de categorieën literatuur, televisie- en radiofictie, bioscoopfilm, documentaire, strip en illustratie, theater, dans, scènemuziek en multimediafictie.

• Lira beheert collectief auteursrechten en vergoedingsaanspraken van schrijvers, journalisten en vertalers. Lira zet zich in voor een betere positie van makers van tekst door uitoefening, bescherming en bevordering van auteursrechten.

TALEN: Nederlands

 

Deze activiteit is enkel toegankelijk op uitnodiging. Ontvang je graag een uitnodiging? Stuur een mail naar yannick@literatuurvlaanderen.be.